IN MEMORIAM: PROTEKLOG VIKENDA ODRŽANA KOMEMORACIJA PRERANO PREMINULOJ BH PRODUCENTICI AMIRI LEKIĆ

Amira Lekić, koja je posljednjih 15 godina provela radeći u produkcijskim timovima nekih od najuspješnijih filmova koji dolaze iz Bosne i Hercegovine, diplomirala je međunarodne odnose na Univerzitetu Windsor (Kanada) prije nego što se preselila u Sarajevo želeći pomoći u obnovi zemlje i svojih ljudi nakon rata. Radila je za nekoliko međunarodnih udruženja, uključujući Save the Children, prije nego što se pronašla u filmskoj produkciji.

Lekić se pridružila produkcijskoj kući Deblokada 2007. Radila je kao izvršna producentica na mnogim projektima, uključujući Na putu (2009), Za one koji ne pričaju priče (2013) i Ostrvo ljubavi (2016) Jasmile Žbanić, kao i Cure : Život drugog (2014) Andree Štake.

Jasmila Žbanić tokom posljednjeg pozdrava svojoj kolegici u prisustvu velikoj broja filmskih radnika na komemoraciji u kinu Meeting Point

“Kada režirate i Amira je iza vas, znate da vas štiti planina”, istakla je proslavljena BH rediteljica Jasmila Žbanić tokom oproštajnog govora na komemoraciji održanoj proteklog vikenda u kinu Meeting Point u Sarajevu, i nastavila: “Bosanskohercegovačka kinematografija je devastirana ovim gubitkom.”

Od 2015. godine Lekić je radila kao slobodni izvršni producent i menadžer produkcije uglavnom sa SCCA/Pro.ba za Smrt u Sarajevu (2016) Danisa Tanovića i Bijelu tvrđavu (2021) Igora Drljače, između ostalih.

Producentica Amra Bakšić Čamo komentirala je njihovu saradnju: „Ne sjećam se da li smo prvo bili prijatelji ili kolege. Pretpostavljam da smo prijatelji, ali to je nevažno jer nikad nisi mogao razlikovati posao od privatnog života kada je ona u pitanju. Nikada se nisam srela sa energijom, strašću i moralnošću s kojima je pristupila svemu u bilo kome drugom.”

Lekić je također radila sa nekoliko međunarodnih produkcijskih kuća uključujući Embassy Films u Hrvatskoj i Division Film u Sloveniji. Producirala je i debitantski dugometražni igrani film Emine Kujundžić Savršena ljubavna priča u kojoj ništa ne ide ili ne ide…? (2021.) i koproducirala je film What Remains Clarrisse Thieme (2020.). Lista naslova na kojima je radila sadrži preko 30 igranih, dokumentarnih i kratkih filmova.

Lekić je godinama bila član Udruženja filmskih radnika Bosne i Hercegovine i EAVE-a.

Upravni odbor i svi uposleni Fondacije za kinematografiju Sarajevo šalju izraze svoje najiskrenije sućuti porodici i prijateljima preminule Amire Lekić.