OTVOREN POZIV ZA PRIJAVE ZA CENTRAL AND EASTERN EUROPEAN FILM FESTIVAL

CinEast („Ciné East“), Filmski festival srednje i istočne Evrope u Luksemburgu održava svake se godine u oktobru na glavnim mestima u gradu Luksemburgu, kao i drugim gradovima. Festival je posvećen predstavljanju aktuelnih filmskih ostvarenja iz zemalja srednje i istočne Evrope. Iako se fokusira na novije igrane filmove, festival predstavlja i dokumentarne, animirane i kratke filmove. Festival traje 18 dana i predstavlja preko 100 projekcija (50+ dugometražnih, 30+ kratkih filmova) sa brojnim gostima, kao i razne prateće događaje (koncerti, izložbe, kulinarika), koji svake godine privlače oko 10.000 posjetitelja festivala. CinEast uključuje takmičenje igranog igranog filma (filmove koje ocjenjuje međunarodni žiri i poseban novinarski žiri) kao i nagrade publike za igrane i kratke filmove.

Detalj sa jedne od projekcija sa predhodnih izdanja CinEast film Festivala

Festival CinEast uključuje Zvanično takmičenje igranih igranih filmova. Takmičarske filmove ocjenjuje međunarodni žiri koji dodjeljuje Grand Prix i Specijalnu nagradu žirija. Posebni novinarski žiri dodjeljuje nagradu kritike. Žiri za mlade talente ocjenjuje selekciju filmova reditelja prvi ili drugi put i dodjeljuje nagradu za mlade talente. Festivalska publika glasa za nagradu publike iz svih recentnih dugometražnih filmova predstavljenih tokom festivala. Publika odlučuje i o dobitnicima Nagrade publike za najbolji kratki film u tri kategorije – igrani, animirani i dokumentarni. Festival nema novčanih nagrada.

Svi zaintesesovani autori i producenti iz BiH i regiona svoje naslove mogu prijaviti isključivo putem platforme FilmFreeway OVDJE. Rok za podnošenje je 30. jun 2023. godine a prijave se ne plaćaju. Festival zadržava pravo da pozove film koji nije prijavljen na Festival. Sve informacije o Festivalu svi zainteresovani mogu pronaći na zvaničnoj web stranici OVDJE.