PRIJAVE ZA PROGRAM EMERGING PRODUCERS JI.HLAVA FILM FESTIVALA PRIMAJU SE DO 31.MARTA

EMERGING PRODUCERS je vodeći projekat Međunarodnog festivala dokumentarnog filma Ji.hlava i jedini je takve vrste dizajniran za producente dokumentarnih filmova u Evropi. Svake godine biva odabrano 18 talentiranih producenta (17 europskih i jedan koji predstavlja državu gosta), kojima se pruža edukacija, umrežavanje i promotivna podršku.

Od 2017. godine, nakon uspjeha prethodnih pet izdanja, program je proširen dodatnom četverodnevnom radionicom u Berlinu i prezentacijom producenta tokom Berlinala. Dok se glavni dio obuke održava na Ji.hlava IDFF-u svake godine krajem oktobra, a sada i u Berlinu u februaru, druge aktivnosti i promocija novih producenta odvijaju se na velikim filmskim događajima tokom cijele godine.

Do danas i nakon jedanaest uspješnih izdanja, 199 filmskih profesionalaca ponosni su alumni projekta, od kojih su se mnogi već etablirali u svijetu filma i dobivaju nagrade na velikim filmskim festivalima širom svijeta.

Glavni cilj programa je povezivanje talentovanih evropskih producenata sa drugim filmskim profesionalcima, posebno onima koji rade u dokumentarnoj kinematografiji. Projekat takođe treba da omogući učesnicima lak pristup informacijama iz oblasti audiovizuelne industrije, dublju i širu orijentaciju na filmskom tržištu, ali i da im pomogne da uspostave kontakte sa producentima iz drugih zemalja, a samim tim i povećaju potencijal budućih evropskih koprodukcijskih projekata.

Učesnici jednog od predhodnih izdanja programa Emerging Producers sa mentorima

Ove godine, sedamnaest odabranih europskih producenata pratit će jedan producent iz zemlje gosta sljedećeg izdanja – Filipina, u partnerstvu s Vijećem za razvoj filma Filipina.

Uslovi za prijavu:

Da je prijavljeni producent sa višegodišnjom praksom na lokalnom tržištu (tj. nije student ili nedavno diplomirao) sa kapacitetom za budući profesionalni razvoj i sa ambicijama da bude aktivan na evropskom tržištu

Najmanje jedan realizovani igrani ili srednjometražni dokumentarni film koji je ušao u kino distribuciju i prikazan na festivalima. Preferira se dokumentarni film, ali igrani ili hibridni film je također opcija.

Prethodno iskustvo u drugim radionicama se smatra prednošću, a program nije projektno orijentisan, odnosno aplikanti se ne prijavljuju sa svojim konkretnim filmom, već kao pojedinci koji traže profesionalni razvoj.

Prijava se plaća u iznosu od 1450 EUR a uključuje uključuje smještaj, pauze za kafu i ručkove tokom obje projektne sesije (Jihlava, Berlin).

Svi zainteresovani producenti iz BiH i regiona mogu se prijaviti na ovogodišnje izdanje programa Emerging Producers OVDJE dok sve informacije oko programa i učešća mogu naći na zvaničnoj stranici OVDJE.