PREDSTAVLJEN PROJEKAT ‘H15 – 15 GODINA U NAŠEM FILMU’ KOJIM HAVC OBILJEŽAVA 15 GODINA DJELOVANJA

Osim predstavljanja programa “H15 – 15 godina u našem filmu”, okupljanje je poslužilo i za promišljanje važnosti djelovanja HAVC-a za razvoj hrvatske filmske industrije u proteklih petnaest godina. O tome su razgovarali istaknuti članovi filmske zajednice Ankica Jurić Tilić, producentica, Dalibor Matanić, redatelj, Boris T. Matić, direktor Zagreb Film Festivala i producent, Nenad Puhovski, direktor ZagrebDoxa, redatelj i producent, Sanja Zanki Pejić, voditeljica revijskih i obrazovnih programa Hrvatskog filmskog saveza, te Petra Zlonoga, animatorica i ilustratorica.

Ravnatelj HAVC-a Chris Marcich tokom svog obračanja na press konferenciji

“HAVC je temelj na koji se oslanja naša filmska industrija i na puno smo rezultata danas ponosni, no svjestan sam da je nezahvalno izdvajati podatke – film kao krajnji proizvod ipak je ono što komunicira sa svijetom”, u uvodu je rekao ravnatelj HAVC-a, Chris Marcich, dodavši:

“Spomenut ću samo nekoliko ključnih informacije: uz podršku HAVC-a od 2008. sufinancirana su i podržana 1 102 filma svih rodova, žanrova i vrsta – 388 igranih, 324 dokumentarnih, 218 animiranih i 172 eksperimentalna. Domaći je film predstavljen na brojnim međunarodnim festivalima uz brojna priznanja. Istaknut ću da je samo na festivalima A kategorije održano više od 60 predstavljanja domaćih filmova. U domaćim su kinima u 15 godina predstavljena čak 203 hrvatska filma.”

Ministrica kulture i medija Hrvatske Nina Obuljen Koržinek govorila je o suradnji ministarstva i HAVC-a u proteklih 15 godina

Prisutnima se potom obratila dr. sc. Nina Obuljen Koržinek, ministrica kulture i medija, koja se u izlaganju referirala na kontinuiran rast podrške Ministarstva kulture i medija u proteklih 15 godina, na najveće filmske uspješnice u proteklim godinama te na snimanje međunarodnih filmskih projekata u Hrvatskoj.

“Ova krovna institucija hrvatskog filma od samog početka postavila je visoke ciljeve i ispunjava svoju misiju kao jedinstvena platforma za rad audiovizualnih djelatnosti i izrasla je u jedan snažan nacionalni filmski centar koji je prepoznatljiv kao partner u cijeloj Europi, a i šire. Zato posebno priznanje treba odati vizionaru i idejnom začetniku, prvom ravnatelju centra, na žalost, prerano preminulom Albertu Kapoviću. Sustav kakav je osmislio i postavio pretpostavljao je, od samog početka, aktivni angažman cijele audiovizualne zajednice i uključivanje svih partnera i model suodlučivanja kakav mi tada nismo poznavali u hrvatskoj kulturi. Stoga, ovo je trenutak kada se treba zahvaliti svim audiovizualnim djelatnicima, svim strukovnim udrugama, njihovim članovima i članicama koji su zajedno s nama zadnjih 15 godina doprinosili i dalje doprinose boljitku hrvatske kinematografije.

Uz čestitke svim dosadašnjim ravnateljima, čestitam sadašnjem ravnatelju Chrisu Marcichu na iznimno uspješnom mandatu koji je jednim djelom bio obilježen i pandemijom koronavirusa. Unatoč teškoćama, za mandata sadašnjeg ravnatelja, utemeljeni su novi izvori financiranja za poticaj, rast i razvoj naše cjelokupne AV industrije, a posebno ističemo odluke koje smo donosili u vrijeme COVID-a, o izravnim potporama djelatnicima i dofinanciranju filmova, što je filmašima omogućilo da uspiju završiti svoje filmove u tim nemogućim okolnostima.

Pomoćnica ravnatelja HAVC-a Maja Vukić predstavila je projekat H15 kojim se obilježava15 godina postojanja

Potom je pomoćnica ravnatelja HAVC-a Maja Vukić predstavila aktivnosti u sklopu projekta ‘H15 – 15 godina u našem filmu’. “Ovim projektom želimo našu publiku podsjetiti na bogatstvo proizvedenog filmskog sadržaja u proteklih 15 godina, ali i sve članove filmske zajednice koji su za taj uspjeh i sadržaj zaslužni,” istaknula je te najavila da će se Program H15 održavati tijekom cijele godine.

“Prvi i najveći dio programa je Mjesec hrvatskog filma, koji će biti maj. Iako nije bilo jednostavno, odabrali smo filmove koji su bili najomiljeniji među publikom ili najuspješniji na međunarodnom planu i bit će prikazani diljem Hrvatsku, unutar Kino mreže i u multipleksima. Naglasak je na dugometražnim igranim filmovima, ali bit će i dokumentarnih, animiranih i eksperimentalnih filmova, neke od kojih će publika, možda, po prvi put imati prilike pogledati na velikom platnu.

Drugi dio programa odnosi se na suradnju s najvažnijim domaćim festivalima. Prva nam je suradnja sa ZagrebDoxom, u sklopu kojeg će, 28. ožujka, biti tribina koja je vezana uz hrvatske dokumentarne filmove koji su na neki način obilježili ZagrebDox, a vikend nakon toga omogućit ćemo publici da na online platformi pogleda neke od tih filmova,” rekla je Vukić.

Završni multimedijalni događaj održat će se u oktobru i zaokružiti cjelogodišnji program te uključiti premijernu projekciju namjenskog filma o HAVC-u u režiji Dalibora Matanića kao i niz dodatnih aktivnosti. Vukić se naposljetku posebno zahvalila svima koji sudjeluju u projektu: producentima i autorima filmova, festivalima te svim pojedincima koji aktivno rade na realizaciji projekta.

Upravni odbor i svi uposleni Fondacije za kinematografiju Sarajevo čestitaju kolegama iz Hrvatskog audiovizualnog Centra na ovom jubileju i žele uspješnu realizaciju projekta H15 sa porukom da će se vrlo uspješna suradnja između dvije krovne filmske institucije nastaviti i u narednom periodu.

Preuzeto sa: www.havc.hr ©

Fotografije: Nina Đurđević