PRIJAVE ZA INTERACTION TEEN DOC RADIONICU OTVORENE DO 10.APRILA

Radionica Interaction Teen Doc koja se ove godine održava u Čačku u Srbiji od 16. – 23.avgusta predstavlja jedinstvenu priliku za tinejdžere da razviju svoju kreativnost, upoznaju druge ljude istih ili sličnih interesovanja koji mogu da ih inspirišu na buduće kreativno izražavanje kroz dokumentarni film. Radionica se realizuje i u cilju unaprijeđenja saradnje mladih iz zemalja regiona, razvijanja kritičkog mišljenja kod mladih, njihove mobilnosti i međukulturnog dijaloga.

Interaction Teen Doc Workshop 2023 – Towards a Better Region podržan je od Western Balkans Fonda, a realizuje ga Nezavisni filmski centar Filmart sa partnerima – Underfill Festival Podgorica (Crna Gora), Prvi kadar (BiH), Festival Winter Apricot Prilep (Sjeverna Makedonija), Kinoklub Karlovac (Hrvatska), Klara i Rosa Subotica i SEEcult.org Beograd (Srbija). Radionica je namenjena tinejdžerima i tinejdžerkama (od 14 do 19 godina) iz Crne Gore, Bosne i Hercegovine, Severne Makedonije, Hrvatske i Srbije.

Detalj sa snimanja  tokom jednog od predhodnih izdanja radionice Interaction Teen Doc – Photo by: Milica Đorđević

Program radionice odvija se u dva dijela: Prvi dio je online od maja do jula 2023. Održavanju ljetnje radionice prethodi 5 online sastanaka koje će biti održane tokom perioda maj – jul 2023. u cilju međusobnog upoznavanja i održavanja uvodnih predavanja / prezentacija. Drugi dio se odvija uživo od 16 do 23. 8. 2023u Čačku. Tokom radionice, polaznici će imati priliku da uče od uglednih dokumentarista i medijskih radnika iz regiona – da prošire svoja znanja iz oblasti režije dokumentarnog filma, medijske pismenosti i da sagledaju dokumentarni film kao sredstvo društvenih promena. U malim timovima, polaznici će, pod mentorstvom filmskih profesionalaca, napraviti 4 mini-dokumentarca (3 min).

Takođe, svi učesnici radionice Teen Doc će činiti Žiri mladih Festivala Interakcija, koji se održava istovremeno sa radionicom. Polaznici Teen Doc radionice imaće priliku da, na Festivalu Interakcija, pogledaju vrhunske kratke dokumentarce iz celog sveta i da, od 15 filmova u takmičarskom programu, odaberu film kojem će dodeliti Nagradu žirija mladih za najbolji film.

Učešće na radionici je besplatno, a po završetku, polaznici dobijaju sertifikat o učešću. Predavanja su na BHS jeziku (bosanski, hrvatski, srpski), a broj polaznika je ograničen (do 15).

Svi zainteresovani tinejdžeri iz BiH i regiona mogu se prijaviti za učešće na ovoj radionici putem prijavnog obrasca OVDJE, a sve informacije oko uslova za prijavu mogu pronaći OVDJE.