PRIJAVE ZA RADIONICU EX ORIENTE 2023 OTVORENE DO 14.APRILA

Ex Oriente Film osnovan je 2003. godine kao prva inicijativa za obuku za istočnoevropski kreativni dokumentarni film. U osamnaest godina postojanja, kroz radionicu Ex Oriente Film prošlo je više od 200 dokumentarnih projekata iz istočne i srednje Evrope, uključujući nagrađivane filmove ključnih međunarodnih festivala.

Svake godine u okviru radionice biva odabrano do 12 dugometražnih projekata i 5 projekata dokumentarnih serija koji dobijaju pomoć od širokog spektra filmskih stručnjaka, pri čemu se svaka radionica fokusira na drugačiji segment razvoja. Učesnici dobijaju prilagođene smjernice u razvoju teme, naracije i vizuelnog stila svojih projekata, izrade nacrta strategije finansiranja i distribucije i pronalaženja međunarodnih partnera.

RASPORED AKTIVNOSTI NA EX ORIENTE 2023.:

Dugometražni dokumentarni filmovi:

  1. sesija: 16. – 20. juna 2023.: Sunny Side of the Doc, La Rochelle, Francuska
  2. sesija: oktobar 2023: DOK Leipzig, Njemačka
  3. sesija: mart 2024: East Doc Platform, Prag, Češka Republika – u partnerstvu sa One World Film IHRDFFF

Dokumentarne serije:

  1. sesija: 17. – 19. juna 2023.: Sunny Side of the Doc, La Rochelle, Francuska
  2. sesija: oktobar 2023: DOK Leipzig, Njemačka
  3. sesija: mart 2024: East Doc Platform, Prag, Češka Republika – u partnerstvu sa One World IHRDFFF

Radna Atmosfera sa jednog od predhodnih izdanja radionice Ex Oriente

Radionica je dizajnirana za reditelje, kreatore i producente koji dolaze iz i sa projektima koji potiču iz Evrope sa posebnim fokusom na projekte srednje i istočne Evrope (uključujući odabrane zemlje koje pristupaju EU i zemlje kandidate) i/ili projekte koji se bave pričama iz centralne i istočne Evrope . Pogledajte listu kvalifikovanih zemalja OVDJE.

Kotizacija: Očekivana kotizacija za učešće je 3000 EUR za projekte dokumentarnog igranog filma i 2100 EUR za projekte dokumentarnih filmova. Naknada pokriva troškove vezane za realizaciju radionice. Naknada će biti implementirana u skladu sa formatom sesija radionice i biće potvrđena prije početka radionice.

Stipendija: Uspješni učesnici čiji je projekat odabran mogu se prijaviti za stipendiju za pokrivanje dijela kotizacije za učešće na radionici. Kandidati moraju dokazati da ne postoji pristup stipendiji za pohađanje stručnog usavršavanja u svojoj zemlji.

Praktični zahtjevi: Reditelji i producenti mogu učestvovati samo sa svojim kreativnim dokumentarnim projektima. Obavezno je da svim radionicama prisustvuju i režiser i producent.

Odabir projekata: Projekte će ocjenjivati ​​komisija sastavljena od voditelja radionica, voditelja projekta Ex Oriente Film i imenovanog stručnjaka za industriju. Spisak projekata odabranih za učešće na Ex Oriente Film radionici 2023 (12 igranih projekata i 5 dokumentarnih filmova) biće objavljen do 31. maja 2023. na dokweb.net.

Svi zainteresovani autori iz BiH i regiona mogu se prijaviti za učešće na Ex Oriente 2023. OVDJE.