„EKSKURZIJA“ UNE GUNJAK UŠLA U POSTPRODUKCIJU

Una Gunjak, rediteljica filma „Ekskurzija“ rođena je i odrasla u Sarajevu. Studirala je u Italiji a zatim u Velikoj Britaniji gdje je magistrirala filmsku montažu na National Film i TV School (Nacionalnoj školi za film i televiziju), nakon čega je radila primarno kao montažer drama i dokumentaraca, s vremena na vrijeme režirajuci reklame. Njen kratki film KOKOŠKA je pored Srca Sarajeva, osvojio Nagradu Evropske Filmske Akademije za najbolji kratki film, nakon što je premijerno prikazan u okviru programa Sedmica Kritike Cannes Film Festivala 2014, te na brojnim svjetskim festivalima uključujući Sundance Film Festival te New Films New Directors, u New Yorku.

Una Gunjak je dobitnica nagrade Evropske filmske Akademije za kratki film “Kokoška”

Ekskurzija je priča o tinejdžerici Iman koja zapne za oko starijem dječaku dok se njen razred sprema za ekskurziju povodom završetka osnovne škole. Iman se nađe u oluji očekivanja, ograničenja i pravila koje sa sobom nosi život tinejdžerke u Bosni i Hercegovini.

Produkcija je započeta još krajem 2021,godine sa audicijom a film je sniman od 22. aprila do 29. maja 2022. godine u Kantonu Sarajevo sa grupom tinejdžera.  Gunjak je za FNE prokomentarisala proces snimanja: „Rad sa tinejdžerima je naravno bio izazovan, ali vredan i inspirativan. Najteži dio je bio natjerati ih da samo budu na sceni. Ne samo da su u godinama kada im je to jako teško, oni su generacija koja je odrasla sa slikom o sebi. Selfiji su uradili ono što su uradili, i svi znaju iz kojeg ugla izgledaju najbolje kada su snimljeni. Često smo morali da budemo blesavi zajedno da bismo mogli da zaboravimo kako „trebalo bi“ i jednostavno „biti“. Tada bi sve išlo lako jer su divni takvi kakvi jesu.”

Amra Bakšić Čamo i Adis Đapo produciraju film preko SCCA/pro.ba u koprodukciji sa Jelenom Mitrović iz srpske produkcijske kuće Baš Čelik, Sinišom Juričićem iz Nukleus filma (Hrvatska), Garyjem Cranerom iz Mer filma (Norveška) i Francoisom Morissetom iz Salauda Morisseta (Francuska).

Budžet filma od oko milion KM podržali su Fondacija za kinematografiju Sarajevo, Ministarstvo kulture i sporta Kantona Sarajevo, Hrvatski audiovizualni centar, Sorfond, Filmski centar Srbije, Fond Hubert Bals i Eurimages.

Preuzeto sa: www.filmneweurope.com ©

Autor: Tina Kalinić