OTVORENE PRIJAVE ZA 9. EVROPSKI ŽANROVSKI FORUM

Cilj Evropskog žanrovskog foruma jest pružiti sveobuhvatnu sektorsku i filmsku edukaciju profesionalcima koji rade na evropskim fantastičnim filmovima – brzorastućoj paneuropskoj industriji koja se jasno razlikuje od uobičajene filmske industrije. Njezini jedinstveni uslovi i potrebe za kreativnim i fiskalnim razvojem, produkcijske karakteristike, te distribucijske i financijske mreže stvorili su namjensku infrastrukturu koja uključuje tržišta, festivale i edukaciju.

Spomenuti program sastoji se od tri laboratorija koja će se održati tokom 2023. godine. Te će laboratorije zajedno povećati kvalitetu uključenih projekata u svakom pogledu: kreativnom, financijskom, pravnom, te u pogledu pristupa tržištu.

Učesnici jednog od predhodnih izdanja Foruma na grupnoj Fotografiji

Edukacija o scenariju i režiji (Screenwriting and Directing Lab) održat će se u julu u Zagrebu, u organizaciji Fantastic Film Festivala iz Zagreba. Polaznici će raditi na razvoju scenarija i ostalim umjetničkim aspektima projekta.

Edukacija o produkciji (Producing Lab) održat će se u novembru tokom filmskog festivala Imagine u Amsterdamu. Polaznici će se baviti poslovnom stranom filmskog stvaralaštva, što, između ostalog, uključuje koprodukcije i različita pravna pitanja,.

Edukacija o marketingu i promociji (Marketing and Packaging Lab) na rasporedu je u novembru, a održat će se kao dio industrijskom programa filmskog festivala Black Nights u Tallinnu (Industry@Tallinn). Polaznici će se u ovoj etapi baviti predstavljanjem projekata (pitching, packaging) te marketingom i prodajom. Projekti će se predstavljati međunarodnim filmskim profesionalcima, a polaznici će imati priliku i imati jedan-na-jedan sastanka s gostima, među kojima su i prodajni agenti.

EGF-ov edukacijski program namijenjen je timovima redatelja i producenata iz Europe koji rade na razvoju žanrovskih filmskih projekata, a iza sebe već imaju jedan dugometražni film ili tek počinju s radom u industriji. Bit će odabrano ukupno osam projekata, a polaznici će sudjelovati u sva tri spomenuta laboratorija.

Svi zainteresovani autori iz BiH i regiona se do 21. aprila mogu prijaviti na OVDJE. Sve informacije oko programa mogu naći na zvaničnoj web stranici OVDJE a za dodatna pitanja mogu se obratiti na e-mail adresu info@europeangenreforum.com.