TRI BH FILMA NA 18.SEE FESTU U LOS ANGELESU

U programu 18.izdanja SEE Festa, filmskog Festivala posvećenog prezentaciji najnovijih filmskih ostvarenja jugoistočne Evrope, Balkana i Kavkaza američkoj publici koji se tradicionalno održava u Los Angelesu ove godine naći će se tri BH filma i to dva igrana i jedan dokumentarni naslov.

Ekipa Filma “Praznik rada” na svjetskoj premijeri tokom večeri zatvaranja 28.SFF

„Praznik rada“ je novi igrani film proslavljenog BH reditelja Pjera Žalice a svoju svjetsku premijeru doživio je na zatvaranju 28.Sarajevo Film Festivala. Drama koja je krajem prošle godine imala sjajan prijem u BH kinima sa oko 30.000 gledatelja te osvojila Grand Prix filmskog Festivala u Varšavi prikazana je na jubilarnom, 20. Zagreb Film Festivalu u Hrvatskoj te na 14. Eastern Neighbours Film Festivalu (ENFF) u Amsterdamu i Hagu.

Radnja filma prati Armina, koji se nakon deset godina rada u Njemačkoj, vraća u Bosnu. Tek se oženio i želi iznenaditi oca Fudu. Ali Fude nema. Komšije kažu da je uhapšen, ali niko ne zna zašto. U novinama piše da je osumnjičen za ratni zločin. Dok komšiluk želi proslaviti Praznik rada, Armin pokušava saznati istinu.

Ekipa filma “Najsretniji čovjek na svijetu” tokom premijere na Venecijanskom Festivalu

U programu SEE Fest naći će se i ostvarenje „Najsretniji čovjek na svijetu“ sjajne makedonske autorke Teone S.Mitevske čiji scenario potpisuje BH autorka Elma Tataragić. Ova britka drama koja je bila ovogodišnji makedonski kandidat za Oskara je svjetsku premijeru imala na Venecijanskom filmskom festivalu gdje je publika film ispratila dugim ovacijama, a nakon toga i na festivalu u Torontu, u selekciji Savremena svjetska kinematografija.

„Najsretniji čovjek na svijetu” je dobitnik Grand Prixa žirija i Nagrade mladog žirija na 14. Les Arcs Film Festivalu u Francuskoj, FIPRESCI nagrade za najbolji film na 35. Panorami evropskog filma u Atini, nagrade za najbolji koprodukcijski film, za najbolju šminku i najbolju kostimografiju na Festivalu slovenskog filma u Portorožu a u naslovnim ulogama predstavlja plejadu sjajnih BH glumaca koje predvode Jelena Kordić i Adnan Omerović.

Sejo Sexon tokom nastupa u sarajevskoj Skenderiji koji je predstavljen u sjajnom dokumentarnom filmu Srđana Perkića

U programu ovogodišnjeg SEE Festa publika će imati priliku pogledati sjajni dokumentarni film „Svjetla Sarajeva“ sarajevskog autora Srđana Perkića.

Naslov filma je parafraza Chaplinovog film “Svjetla velegrada”, koji je uspješno spojio komediju i dramu, tjerajući publiku naizmjenično na smijeh i suze. Priča Seje Sexona je iznimno emotivna za sve one koji su rasli s njegovim bendom u gradu čiji je najsjajniji simbol bila upravo ova dvorana. U Skenderiji je bend okrunio vrhunac karijere. Bio je to koncert zajedničkog jubileja benda i dvorane, 50 godina objekta i 35 godina benda koji je rastao i stasao u njemu. Svoju svjetsku premijeru ovaj sjajni dokumentarni film BH autora koji radi kao fotograf i kreativni direktor agencije za video produkciju NAVA doživio je u programu 28.Sarajevo Film Festivala gdje je pobrao hvalospjeve publike i kritike.

Ovogodišnje izdanje SEEfesta sutra otvara dugometražni igrani film Sonne (The Sun) redateljice Kurdwin Ayub, koji je nedavno osvojio nagradu za najbolji debitantski igrani film Berlinalea.

Dio programa festivala publici će biti dostupan i online. Više detalja o programu i Festivalu svi zainteresovani mogu pronaći na službenoj stranici OVDJE.