POZIV ZA PRIJAVU NA 19. DOCU TALENTS FROM THE EAST OTVOREN JE DO 31. MAJA

Prezentacija osam projekata koji budu izabrani u okviru programa Docu Talents From the East održat će se 13. augusta nakon čega će uslijediti sastanci jedan na jedan sa prodajnim agentima, predstavnicima festivala i ostalim donosiocima odluka akreditiranih na Sarajevo Film Festivalu.

Poziv za podnošenje prijava za 19. Docu Talents from the East otvoren je do 31. maja. Projekti koji ispunjavaju uslove uključuju srednjometražne ili dugometražne dokumentarne projekte u fazi postprodukcije sa očekivanom premijerom između septembra 2023. i avgusta 2024. godine. Zemlje koje ispunjavaju uslove su Albanija, Armenija, Azerbejdžan, Bjelorusija, Bosna i Hercegovina, Bugarska, Hrvatska, Češka Republika, Estonija, Gruzija, Mađarska, Kazahstan, Kirgistan, Kosovo, Latvija, Litvanija, Sjeverna Makedonija, Moldavija, Crna Gora, Poljska, Rumunija, Rusija (samo za projekte koje ne podržavaju ruske državne institucije), Slovačka, Slovenija, Srbija, Tadžikistan, Turkmenistan, Ukrajina i Uzbekistan.

Dobitnici nagrada prošlogodišnjeg izdanja programa Docu Talents From the East

“Posljednjih 19 godina, Docu Talents je služio kao početna platforma za mnoge dokumentarne filmove kako renomiranih tako i novih režisera iz regiona. I svake godine otkrivamo sve više izuzetnih dokumentarnih projekata i odvažnih autora koji dolaze iz istočne Evrope. Zaista se radujemo ovogodišnjem urodu,” kaže Marek Hovorka, direktor Ji.hlava IDFF-a koji je kustos programa od 2005. godine.

„Docu Talents se pokazao kao događaj koji efikasno povezuje profesionalce dokumentarnog filma sa selektorima i producentima festivala. Svake godine vidimo vrlo opipljive rezultate kako za karijere odabranih filmaša tako i za njihove filmove,” dodaje Jarmila Outratova, šefica industrije Ji.hlava.

Laila Pakalniņa, Vladimir Mansky, Bartek Konopka, Piotr Stasik, Peter Kerekes, Dmitrii Kalashnikov i Helena Třeštíková su među rediteljima čije je projekte pokrenuo Docu Talents. Filmovi su kasnije imali svjetske i međunarodne premijere na velikim filmskim festivalima, uključujući Cannes, Berlin, Locarno, Rotterdam i Sundance.

Program se održava u sklopu Višegradskog akceleratora uz podršku Međunarodnog višegradskog fonda. Prijave i više informacija svi zainteresovani autori iz BiH i regiona mogu naći OVDJE.