FILM “SVJETLA SARAJEVA” O GRUPI ZABRANJENO PUŠENJE ISPRAĆEN APLAUZIMA U LOS ANGELESU

Film je prikazan u dvorani James Bridges na Sveučilištu Kalifornije u Los Angelesu (UCLA), na čuvenom odsjeku za film i televiziju, čiji se studijski program često svrstava među najbolje na svijetu. SEEfest – Filmski festival Jugoistočne Europe u Los Angelesu, kojem je ovo 18. izdanje, projekt je fondacije ELMA za europske jezike i filmove u Americi. Predstavljajući i slaveći filmsku i kulturnu raznolikost 20 zemalja Balkana i Kavkaza, taj filmski festival nastavlja otkrivati najbolja ostvarenja iz jugoistočne Europe publici u SAD-u.

Autori filma Svjetla Sarajeva nakon premijere razgovarali su sa oduševljenom publikom u Los Angelesu

“Uzbudljivo iskustvo je kada na jednom ovako ‘svetom mjestu’ čuješ taktove Zabranjenog pušenja, a na velikom platnu se pojave fragmenti mog grada, ispričani kroz emotivnu naraciju Seje Sexona. Mitovi i legende Sarajeva na Beverly Hillsu i to u subotu navečer, uistinu ovo nisam očekivao”, istaknuo je Perkić.

Srđan Perkić, Sabrina Beširević i Tomislav Josipović tokom premijere na SEE Festivalu

Izuzetno velik interes prisutne publike te jako puno postavljenih pitanja produžilo je druženje ekipe filma s publikom na više od sat vremena, a sve se nastavilo i u holu James Bridges Theatrea. Na premijeri su pored režisera Srđana Perkića bili prisutni i Sabrina Beširević, izvršna producentica, te Tomislav Josipović, montažer filma. Amra Hadžihafizbegović-Deović, glavna producentica filma, nije bila u mogućnosti pridružiti se ostatku svoje ekipe jer trenutno priprema novi dokumentarni film Srđana Perkića, čije je snimanje planirano za početak 8. mjeseca ove godine.