CINECOPRO KONFERENCIJA U DRUGOM IZDANJU STAVLJA FOKUS NA JUGOISTOČNU EVROPU

FILMFEST MÜNCHEN 2023.će ponovo biti platforma za međunarodne koprodukcije. Prvo izdanje CineCoPro konferencije, održane prošle godine uz podršku Britanskog filmskog instituta (BFI) i FFF Bayern, bio je veliki uspjeh, okupljajući britanske i njemačke producente. Ove godine Konferencija će opet trajati nekoliko dana i ponuditi raznolik sadržaj. Pitch prezentacije, keynote obraćanja, panel diskusije, studije slučaja i događaji umrežavanja će olakšati interakciju između njemačkih i međunarodnih producenata.

“Uvođenjem CineCoPro nagrade 2019. godine, FILMFEST MÜNCHEN je poslao važan signal u vezi međunarodnih koprodukcija. Naša prva CineCoPro konferencija 2022. godine omogućila nam je proširenje nakon toga i kreirati novu industrijsku platformu u suradnji s Britanskim filmskim institutom i FFF-om Bayern. Od sada će fokus svake godine biti na drugom regionu; nakon što je posljednju istaknuo UK godine, sada skrećemo reflektore na jugoistočnu Evropu,” istakli su Christoph Gröner, umjetnički direktor FILMFEST MÜNCHEN i Julia Weigl, kustosica FILMFEST MÜNCHEN.

CineCoPro konferencija će biti održana u okviru FILMFEST MÜNCHEN 2023.

Prije tačno 20 godina, FILMFEST MÜNCHEN je istaknuo region bivše Jugoslavije. Sada, 20 godine kasnije, brojne uzbudljive koprodukcije iz jugoistočne Evrope odražavaju kreativnost nalaze u tim zemljama. Novi glasovi pored etabliranih, filmovi sa porukom pored intimnih porodičnih portreta. Region koji nastavlja da izbacuje političke prednosti i nedostatke, a region sa vokalnom filmskom scenom, biće fokus druge CineCoPro konferencije.

CineCoPro konferencija 2023. će rasvijetliti zašto FILMFEST MÜNCHEN prikazuje toliko mnogo filmova iz ovih zemalja ove godine dok istražuje model uspješne međunarodne ko-produkcije. Na konferenciji će se također raspravljati o potencijalnim oblastima koprodukcije između njemačkih država, u Bavarskoj i širom zemlje. Izazovi će biti detaljno opisani kako bi se dalje proširili i olakšati koprodukciju u budućnosti.

U saradnji sa FFF Bayernom, 40-ak odabranih koproducenta iz Njemačke Jugoistočne Evrope će ponovo imati priliku da se upoznaju, podijeliti svoje ideje i inspirisati jedni druge 2023. Selektovanim producentima biće pokriveni troškovi smještaja. Svi zainteresovani producenti iz BiH i regiona uskoro će više informacija i način prijave naći na zvaničnoj web stranici FILMFEST MUNCHEN OVDJE.