POČASNO SRCE SARAJEVA MARKU COUSINSU

Ovo neće biti prvi susret Marka Cousinsa s glavnim gradom BiH – njegov prvi dolazak u Sarajevo bio je za vrijeme opsade grada, sredinom 1990-ih. Zajedno s predstavnicima Međunarodnog filmskog festivala Edinburgh posjetio je kino Obala Art Centar, gdje su u znak podrške građanima Sarajeva u opkoljenom gradu prikazivali filmove. To je kino bilo kolijevka Sarajevo Film Festivala.

„Donijeti filmove s Međunarodnog filmskog festivala u Edinburghu u Sarajevo tokom njegove opsade, pokazalo mi je zašto su filmovi važni. Većina onoga što sam od tada uradio, bilo je pod utjecajem tih strašnih, inspirativnih sedmica 1994. godine. Povratak u Sarajevo, po prvi put nakon 29 godina, u meni će probuditi bujicu emocija. Počasno Srce Sarajeva u mom će domu imati počasno mjesto i podsjećati me na potrebu da rizikujem, da djelujem u solidarnosti. Još uvijek mogu učiti od mladića koji sam nekada bio, a još više od pionira u Sarajevu koji su shvatili da filmovi nisu samo zabava, nego ključni dio naših života. Tako sam zahvalan”, rekao je Mark Cousins.

Reditelj, scenarista i pisac Mark Cousins vraća se u Sarajevo poslije 30 godina da primi nagradu Sarajevo Film Festivala

Pored plodne karijere autora i filmskog stvaraoca, Mark Cousins ima počasne doktorate sa Univerziteta u Edinburghu i Stirlingu, počasni je profesor filma na Queen’s University Belfast te je ostvario zapažene uspjehe u programiranju i kuriranju filmova. Bio je predsjednik Belfast Film Festivala i Docs Ireland. Organizator je ”CINEMA OF CHILDHOOD”, serijala od 17 filmova koji su godinu dana bili na turneji po Velikoj Britaniji i Irskoj. Bio je ko-umjetnički direktor kina u Kini. Zajedno sa Tildom Swinton, kreirao je kino događaje ”Balerina Ballroom Cinema of Dreams” i ”A Pilgrimage”. Također su vodili The 8 ½ Foundation, dvogodišnji događaj koji je organizirao filmske rođendane za djecu. Ta je inicijativa bila nominirana za Nagradu za ljudska prava.

Cousins je nedavno dobio portugalsku međunarodnu nagradu Aurelio de Paz dos Reis za izuzetan doprinos kinematografiji i nagradu Britanskog udruženja za film, televiziju i filmske studije za izvanredna dostignuća za svoj rad u obrazovanju na ekranu (2020. godine). Godine 2023. dobio je nagradu Persistence of Vision od Filmskog festivala u San Franciscu, godišnju nagradu Maverick na Međunarodnom filmskom festivalu u Dublinu i nagradu za izuzetan doprinos filmu i kulturi od Ismailia Film Festivala u Egiptu.

U kontekstu uručenja priznanja Počasno Srce Sarajeva Marku Cousinsu, u sklopu programa “Suočavanje s prošlošću” Sarajevo Film Festivala bit će upriličena posebna projekcija njegovog filma MARCH ON ROME.

  1. Sarajevo Film Festival će biti održan od 11. do 18. augusta 2023. godine.