BH FILM “POSLIJE KRAJA SVIJETA” AUTORA I PRODUCENTA SRĐANA ŠARENCA PODRŽAN OD STRANE FILMSKOG CENTRA CRNE GORE

Fimski Centar Crne Gore je prije par dana objavio odluku po konkursu za sufinansiranje filmskih projekata za 2023.godinu. Među odabranim projektima u kategoriji manjinskih koprodukcija kao jedini naslov iz Bosne i Hercegovine našao se novi dokumentarni film Srđana Šarenca „Poslije kraja svijeta“.

Filmski Centar Crne Gore podržao je Poslije kraja svijeta i još šest filmskih projekata manjinskih koprodukcija

“Poslije kraja svijeta” je koprodukcija Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Crne Gore i Srbije.

Noseći BH producent je Udruženje Novi film iz Sarajeva, Crnogorski producent je Gana Čomagić i producentska kuća Evil Ideas, hrvatsku koprodukciju nosi kompanija Metar 60 dok se kao se kao srpski koproducent pojavljuje kompanija Novi Film Srbija. Ovaj dokumentarni film do sada je podržan od strane Fondacije za kinematografiju i HAVC-a.

U odluci se kaže:

Dokumentarni film uspješnog bosansko – hercegovačkog reditelja i producenta Srđana Šarenca („Selo bez žena“), posvećen je prvom izdanju filmskog festivala „Poslije kraja svijeta“ tokom rata u Sarajevu. Veliki broj arhivskih snimaka potvrđuje jedan skoro nezamisliv događaj , koji u periodu najgoreg stradanja grada i njegovih stanovnika slavi film i umjetnost, ali ističe prkos i dostojanstvo. Vrijedan dokument koji govori ne samo o hrabrosti ljudi koji su organizovali, već bili i publika festivala. Rat i stradanja u Ukrajini čine ovaj projekat izuzetno aktuelnim.

Srđan Šarenac je jedan od najnagrađivanijih autora dokumentarnog filma iz BiH

Srđan Šarenac je višestruko nagrađivani režiser i producent. Producent i koproducent je igranih filmova: JAHAČI, reditelja Dominika Menceja (takmičarski program 28. Sarajevo film festivala), NEBESA, reditelja Srđana Dragojevića (nagrada žirija mladih na A filmskom festivalu – Locarno film festivalu), MATER, reditelja Jure Pavlovića ( svjetska premijera na A filmskom festivlau – Black Nights, Talinn)

Srđan Šarenac režirao je dokumentarne filmove: BUGARSKI SAN, 2 ŠKOLE, SELO BEZ ŽENA, SELMA, KAKO JE NASTALA TOP LISTA NADREALISTA, MILE U BORBI PROTIV TRANZICIJE… Film SELO BEZ ŽENA je po izboru Instituta za dokumentarni film iz Praga uvršten među 20 najboljih filmova iz Istočne Evrope u 21. vijeku.

Kompletnu obavijest za medije i odluke o podršci svi zainteresovani mogu naći na web stranici Filmskog Centra Crne Gore OVDJE.