SINOĆ SVEČANO OTVOREN 76.CANNES FILM FESTIVAL

Cannes je od jučer ponovo postao centar filmskog svijeta. 76. izdanje po mnogima najvećeg i najljepšeg filmskog, a svakako najvažnijeg filmskog Festivala na svijetu ove godine održava se od 16. do 27.maja a sinoćnja Gala ceremonija otvaranja privukla je veliki broj zvijezda i poznatih ličnosti iz svijeta filmske industrije i svih segmenata društvenog života.

Detalj sa Gala ceremonije svečanog otvaranja 76.Cannes Film Festivala

Počasni gost ceremonije koja je i ove godine direktno prenošena putem direktnog prenosa u preko 300 kino dvorana širom svijeta, a čiji je voditelj bila sjajna francusko italijanska glumica Chiara Mastroianni, kćerka legendarnog Marcella Mastroiannia i francuske dive Catherine Deneuve, čiji se link našao na ovogodišnjem vizualnom identitetu Festivala, bio je legendarni Michael Douglas, koji je ove godine dobitnik počasne Zlatne palme za životni doprinos svjetskoj kinematografiji.

Michael Douglas bio je ovogodišnji je počasni gost ceremonije i dobitnik Zlatne palme za životni doprinos svjetskoj kinematografiji

Douglas i Catherine Deneuve su imali i privilegiju da svečano otvore 76. Cannes Film Festival koji će ove godine u glavnom takmičarkom programu prikazati 21 naslov u borbi za najprestižniju nagradu u svijetu sedme umjetnosti, Zlatnu palmu. Festival je otvoren projekcijom filma francuske rediteljke  Maïwenn „Jeanne du Barry“ koji je prikazan van kompeticije.

Scena iz filma “Jeanne du Barry” koji je svojom projekcijom iznav konkurencije otvorio takmičarski program Festivala

Film prati život Jeanne Bécu koja je rođena kao vanbračna ćerka osiromašene krojačice 1743. godine i koja se uzdigla na dvoru Luja XV i postala njegova posljednja službena ljubavnica. U naslovnim ulogama u filmu pojavljuju se sama Maïwenn nasuprot velikana Johnya Deppa koji utjelovljuje Kralja Louisa XV a koji su i predvodili ekipu na crvenom tepihu Festivala kojim je sinoć prošlo preko 2000 zvanica iz cijelog svijeta.

Članovi žirija takmičarkog programa 76. Cannes Film Festivala koji predvodi švedski reditelj Ruben Ostlund

Ovogodišnji žiri takmičarskog programa Festivala kao predsjednik predvodi švedski reditelj Ruben Ostlund, prošlogodišnji osvajač Zlatne Palme za sjajni „Triangle of Sadness“ kojem je inače ovo druga glavna nagrada u Cannesu nakon filma „The Square“ iz 2018.godine. Članovi žirija su još marokanska rediteljka Maryam Touzani, francuski glumac Denis Menochet, zambijska rediteljka i scenaristica Rungano Nioni, holivudska zvijezda Brie Larson, američki glumac, reditelj i scenarista Paul Dano, avganistanski reditelj i scenarista Atiq Rahimi, argentiski reditelj i scenarista Damian Sziforn i francuska rediteljka Julia Ducornau.

Za Zlatnu palmu ove godine se takmiči 21 film: Firebrand Karima Aïnouza, Asteroid City Wesa Andersona, Rapito (Kidnapovani) Marca Bellocchia, Les Filles d’Olfa (Četiri kćeri) Kaouthera Ben Hanije, L’Été dernier (Prošlog ljeta) Catherine Breillat, Kuru Otlar Ustune (O suvim travama) Nurija Bilgea Ceylana, Le Retour (Povratak kući) Catherine Corsini, Zona interesa Jonathana Glazera, Club Zero Jessice Hausner, May December Todd Haynesa , Čudovište Kore-Ede Hirokazua, Kuolleet Lehdet (Opalo lišće) Akija Kaurismäkija, Stari hrast Kena Loača, Il Sol dell’ avvenire (Svjetlije sutra) Nannija Moretija, La Chimera Alice Rohrwacher, Black Flies Jean- Stéphane Sauvaire, Banel e Adama od Ramata-Toulaye Sy, La Passion de Dodin Bouffant (The Pot-au-Feu) od Tran Anh Hùng, Anatomie d’une chute (Anatomy of a Fall) od Justine Triet, Jeunesse (Le Printemps) (Mladost (proljeće)) Wang Binga, Savršeni dani Wima Wendersa.

Nakon 11 dana festivala, žiri će dodijeliti nagrade na ceremoniji zatvaranja koja će se  odrđati 27. maja s početkom u 20:30. Posljednja projekcija Festival je „Elemental“, u režiji Petera Sohna, a biće prikazana u Grand Théâtre Lumière. Više informacija oko Festivala svi zainteresovani mogu naći na zvaničnoj web stranici OVDJE.