U TOKU PRIJAVE ZA BALTIC SEA DOCS 2023.

Baltic Sea Docs traži prijave nezavisnih produkcijskih kompanija iz šireg regiona Baltičkog mora, istočne Evrope i regiona Kavkaza, kao i iz drugih zemalja ako se dokumentarni projekat odnosi na region. Zbog ruske invazije u Ukrajini, produkcijske kompanije iz Rusije i projekti fokusirani na Rusiju isključeni su iz mogućnosti prijave.

Fokus BSD-a je na cjelovečernjim kreativnim dokumentarnim projektima, ali su i multimedijske aplikacije dobrodošle. Međunarodna komisija za selekciju odabrat će 18 projekata za međunarodne emitere, prodajne agente, filmske fondove i druge predstavnike industrije.

Ove godine BSD-ova industrijska sekcija uključivat će dvije nove aktivnosti. Uskoro sesija će sadržati nekoliko projekata u fazi postprodukcije koji su prethodno predstavljeni u BSD-u. Kao odgovor na kontinuirano rastući značaj koprodukcija, održat će se poseban događaj umrežavanja kako bi se poboljšala još bliža saradnja između baltičkih i evropskih proizvođača (ovaj događaj će organizirati CE Media desk inicijativa Traveling Docs). Za ove aktivnosti biće odvojeni pozivi.

Radna atmosfera sa jednog od predhodnih izdanja Baltic Sea Docs

Učešće na Baltic Sea Docs-u je besplatno. Rezultati selekcije biće objavljeni do 12. jula. Smjernice i obrazac za prijavu dostupni su na web stranici Baltic Sea Docs OVDJE.

Među završenim filmovima predstavljenim kao projekti u prethodnim izdanjima Foruma su filmovi Outside (režija Olha Zhurba, 2022, Ukrajina, Danska, Holandija), Skok (režija Giedrė Žickytė, 2020, Litvanija, Letonija, Francuska), Moj omiljeni rat (režija Ilze Burkovska Jacobsen, 2020, Norveška, Letonija) i mnogi drugi.

BSD organizuje Nacionalni filmski centar Letonije, uz finansijsku podršku Ministarstva kulture Republike Letonije, programa Creative Europe Media “Tržišta i umrežavanje” i opštine Limbaži. Paralelno sa aktivnostima industrije, Baltic Sea Docs predstavlja filmski program novijih dokumentarnih filmova.