NAGRADE U CANNESU: ‘ANATOMY OF A FALL’ OSVOJIO ZLATNU PALMU, ‘THE ZONE OF INTEREST’ I ‘THE POT AU FEU’ MEĐU POBJEDNICIMA

Francuski sudski triler Anatomija jeseni Justine Triet osvojio je Zlatnu palmu za najbolji film 76. Međunarodnog filmskog festivala u Cannesu 2023. Triet je tek treća žena rediteljka koja je osvojila najveću nagradu u Cannesu, ali druga u tri godine, nakon Julije Ducournau, koja je uzela Palmu za „Titan“ 2021. Jane Campion je bila prva žena koja je osvojila Zlatnu palmu 1993. godine sa“The Piano“. Njemačka glumica Sandra Hüller glumi njemačku spisateljicu kojoj se sudi za ubistvo nakon što joj muž umire u sumnjivim okolnostima.

Scena iz filma “Anatomy of a Fall”, osvajača Zlatne palme Cannes Film Festivala 2023

Džejn Fonda je, uručujući ovogodišnju najveću nagradu, napomenula da kada je prvi put prisustvovala Kanskom festivalu, davne 1970-ih, „Tada nije bilo žena reditelja koje su se takmičile, a nama nije ni palo na pamet da u tome nešto nije u redu. Prešli smo dug put.”

Francuska rediteljica Justine Triet sa Zlatnom Palmom

Triet je iskoristila svoju platformu za protest protiv programa štednje francuske vlade, uključujući velike rezove kulturnih programa i penzionih reformi, koje su izazvale proteste širom zemlje. Ona je rekla da je francuski sistem “kulturnih izuzetaka… bez kojeg danas ne bih bila ovdje” ugrožen. “Ova nagrada je posvećena svim mladim redateljima i svim mladim rediteljima: svima onima koji danas ne mogu da snime filmove. Moramo im dati prostor, prostor koji sam ja zauzimao prije 15 godina u manje neprijateljskom svijetu, gdje je još uvijek bilo moguće pogriješiti i početi iznova.”

Koji Yakusho osvojio je nagradu za najboljeg glumca 73.Cannes Film Festivala

Japanska glumačka legenda Koji Yakusho osvojio je nagradu za najboljeg glumca na Kanskom festivalu 2023. za ulogu u ostvarenju Vima Wendersa „Perfect Days“, gdje glumi čistača toaleta koji uživa u svakodnevnim zadovoljstvima života dok je nagrada za najbolju glumicu pripala Merve Dizdar, zvijezdi turske drame „About Dry Grasses“ reditelja Nurija Bilgea Ceylana.

Turska glumica Merve Dizdar sa nagradom za najbolju žensku izvedbu

Finski reditelj Aki Kaurismäki osvojio je nagradu žirija za svoju zabavnu romantičnu komediju „Fallen Leaves“ dok je nagradu za najbolju režiju osvojio Tràn Anh Hùng, vijetnamski reditelj sa sjedištem u Francusko za „The Pot-Au-Feu“, periodičnu gurmansku dramu u kojoj glume Juliette Binoche i Benoît Magimel.

Treći azijski film, „Monster“ Hirokazua Kore-ede, dobio je nagradu za najbolji scenario, za scenario Judžija Sakamota, pažljivog seciranja japanske povučenosti, stida i želje.

Ovogodišnji žiri, na čelu sa švedskim rediteljem Rubenom Östlundom – dvostrukim pobjednikom u Cannesu, koji je prošle godine odnio Zlatnu palmu za najbolji film za „The Triagle od Sadness“ – odabrao je pobjednike među 21 filmom u konkurenciji. U ovogodišnjem žiriju bili su i Brie Larson, Paul Dano, Maryam Touzani, Denis Ménochet, Rungano Nyoni, Atiq Rahimi, Damián Szifron i Julia Ducournau. Kompletnu Listu nagrađenih svi zainteresovani mogu naći OVDJE.

Ceremonija zatvaranja, kojom je obilježen kraj Filmskog festivala u Cannesu 2023., emitirana je uživo na francuskoj mreži France 2 i prenosila se širom svijeta na međunarodnom kanalu Brut. Nakon dodjele nagrada uslijedila je svjetska premijera Disney/Pixarovog „Elemental“ reditelja Petera Sohna.