DIGITALIZIRANA DVORANA KULTURNO INFORMATIVNOG CENTRA TOMISLAVGRAD U OKVIRU PROJEKTA DIGITALIZACIJE KINA U FEDERACIJI BIH

Upravni odbor Fondacije za kinematografiju Sarajevo u je skladu sa, u cijelom svijetu, jedistvenim trendom fantastičnih rezultata regionalnih i BH filmskih ostvarenja u BH kino dvoranama, u 2022. godini krenuo u realizaciju kapitalnog projekta digitalizacije dvorana u lokalnim zajednicama u Federaciji BiH. Finaliziranjem ovog projekta fundamentalno će biti riješen problem kvalitetnog plasmana BH i regionalnih filmskih naslova pred domaćom publikom koja je i njihova primarna ciljna skupina i stvorena kvalitetna mreža nezavisnih kino prikazivača u Federaciji BiH

Krajem januara ove godine finaliziran i međunarodni tender za nabavku i instalaciju opreme sa odabirom dva najpovoljnija ponuđača. Nakon što su potpisani Ugovori sa svim Upravnim tijelima dvorana iz Federacije BiH i pokrenut proces digitalizacije i modernizacije svih dvorana od strane izvođača radova, krenulo se sa instalacijom opreme za digitalne filmske projekcije u svih 13 gradova.  Prva dvorana koja je prošla proces digitalizacije i modernizacije je Kulturno Informativni Centar Tomislavgrad. Stručna ekipa profesionalaca iz kompanije Audio Video Consulting d.o.o. tokom sredine maja boravila je u Tomislavgradu i postavila najmoderniju opremu za digitalne filmske projekcije.

Projekciona kabina sa digitalnim laserskim projektorom najnovije generacije

JU Kulturno – informativni centar Tomislavgrad je osnovan 1999 g. kao Javna ustanova koja se bavi promocijom kulture i turizma Opštine Tomislavgrad. U svome sastavu ima Gradsku galeriju, Gradsku knjižnicu, multifunkcionalnu kino dvoranu i info centar za posjetitelje. Kroz godinu organizira više od 80 različitih kulturnih, obrazovnih, zabavnih, kazališnih, likovnih i drugih događaja.

Osmometarsko motorizovano platno za filmske projekcije u Kulturno Informativnom Centru Tomislavgrad

U dvorani koja ima 210 sjedećih mjesta je izvršena instalacija 8 metarskog motoriziranog projektnog platna kao i instalacija Dolby surround zvučnog sustava. Testiran je i projektor najnovije generacije s laserskom tehnologijom s kojom boje na projekciji izgledaju savršeno.

Digitalna slika prvi put projektirana u kino dvorani Tomislavgrada

U razgovoru sa Fondacijom povodom završetka radova u dvorani Kulturno Informativnog Centra Tomislavgrad ravnateljica Danijela Papić istakla je:

„Zaista smo uzbuđeni i jedva čekamo kao i naši građani prvu filmsku projekciju. Naime, konačno ponovo pokrećemo filmoprikazivačku djelatnost sa novom digitalnom opremom. Zahvaljujući Fondaciji za kinematografiju, Opštini Tomislavgrad i Vladi Hercegbosanske županije imamo najmoderniju opremu za ovu djelatnost.

Ovim putem se iskreno zahvaljujemo svim djelatnicima Fondacije za kinematografiju, upravnom odboru Fondacije na podršci, trudu, edukaciji i odlično osmišljenom projektu koji je jedan od najboljih takve vrste a radili smo ih zaista mnogo.

Posebno naglašavam podršku u provedbi projekta  ne samo u financijskom smislu nego i u stručnom djelu.  Bez njihove stručne podrške mi ne bismo sami mogli realizirati ovako veliki projekt.“

Danijela Papić, ravnateljica Kulturno Informativnog Centra je imala samo riječi hvale za realizaciju projekta digitalizacije kino dvorana u Federaciji BiH

Fondacija je podržala i osnivanje Udruženja Mreža nezavisnih kino prikazivača kao relevantnog faktora na tržištu kino distribucije i prikazivanja u BiH koje će donijeti centralizovane odnose sa svim distributerskim kućama koje djeluju na teritoriji Bosne i Hercegovine.

Putem Udruženja će se u narednom periodu organizovati obuka tehničnog osoblja i odgovornih u poslovima lokalne distribucije, marketinga i promocije te dodatnu edukaciju istih putem organizacije događaja vezanih za sve aspekte stručnog usavršavanja u navedenim poslovima te da će Udruženje svim članovima biti na usluzi kao servis za poslove programinga, promocije i marketinga.

U toku je i digitalizacija i modernizacija ostalih kino dvorana u Federaciji BiH koje bi u okviru Mreže nezavisnih kino prikazivača kao i dvorana u Tomislavgradu trebale krenuti sa redovim kino projekcijama u toku 3 kvartala 2023.godine.