RADIONICA MID POINT SHORTS PRIMA PRIJAVE DO 06.JULA

Radionica MID Point Shots predstavlja kombinaciju dubinske analize scenarija i profesionalnog razvoja projekata usmjerava projekte na njihovom putu u kinu. Zahvaljujući višestepenom procesu odabira projekata, program omogućava podršku većem broju talenata u nastajanju.

Cilj radionice je da podigne sve izabrane projekte na viši nivo i pripremiti ih za ulazak u svijet industrije (od jednog pagera do tretmana, od tretmana do scenarija, od prvog nacrta do konačnog, od nule do pitcha), autorima dati priliku za dublje razumijevanje kreativnih aspekata uključenih u rad, kao i uvid u strategije finansiranja, prodaje, festivala i distribucije, obezbjediti izložbeni prostor tokom programa When East Meets West, umrežavanje i upoznavanje novih industrijskih partnera te omogućiti pristup ulazak u Focus WiP Cannes Court Métrage.

Grupna fotografija učesnika jednog od predhodnih izdanja programa MID Point Shorts

Radionica je sastavljena od četitri modula od kojih su prva dva on line od 16. – 18.avgusta i od 03.avgusta do 01.septembra.

Od svih prijava, čitalačka komisija će izabrati oko 20 projekata, čiji će kreativni timovi dobiti detaljnu online procenu od dva iskusna profesionalca (konsultant za scenario i producent) tokom online sesije povratnih informacija. Na osnovu procjena iz online sesije s povratnim informacijama, otprilike 10 projekata će biti odabrano u Ideas Incubator, trodnevnu konsultaciju online radionicu fokusiranu na daljnji razvoj scenarija i projekta vašeg projekta. Nakon ovog inkubatora, finalnih 4-5 projekata će biti odabrano za MIDPOINT Shorts program (dvije rezidencijalne radionice).

Finalno odabrani projekti će učestvovati u rezidencijalnoj radionici u Brnu u Češkoj tokom Festivala kratkog filma od 16. do 22.oktobra te finalno predstaviti svoje projekte tokom koprodukcijskog foruma When East Meets West u januaru 2024.godine tokom Trieste Film Festivala.

Naknada za učešće na radionici iznosi oko 1000 Eura po osobi za sve on line sesije i rezidencijalne radionice što uključuje smještaj i školarinu. Program je otvoren za timove iz cijelog svijeta sa fokusom na ove iz centralne i istočne Evrope.

Svi zainteresovani autori i producenti iz BiH i regiona za učešče na programu mogu se prijaviti OVDJE a sve uslove za prijavu i informacije o programu mogu naći OVDJE.