GRADONAČELNICA SARAJEVA UPRILIČILA PRIJEM POVODOM OSVAJANJA NAGRADE GLOBAL PRODUCTION ZA NAJBOLJI “GRAD FILMA”

Dobitnici nagrada koje je ustanovio prestižni svjetski filmski časopis Screen International u cilju odavanja priznanja za izuzetan rad u podršci filmskoj i TV produkciji širom svijeta, proglašeni su na svečanosti održanoj 22.maja za vrijeme Cannes Film Festivala. Global Production Awards ove su godine dodijeljene po prvi put, a žiri Screen Internationala, jednog od tri stručne publikacije s najvećom distribucijom po svijetu, Sarajevo je prepoznao kao najbolji “Grad filma”.

Nagrade Global Production dodjeljuju se organizacijama koje su postavile visoke standarde u filmskoj i TV industriji, uključujući studije, produkcijske kompanije, filmske lokacije i druge djelatnosti u filmskoj industriji.

Benjamina Karić sa gostima i nagradom Global Production za najbolji grad Filma

Tom prilikom gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić je danas u sarajevskoj vijećnici upriličila svečani prijem kojem su prisustvovali mnogi BH autori i producenti te gosti Sarajevo Film Festivala i BH telecoma.

Prisutnim gostima se na početku obratila gradonačelnica Sarajeva i istakla: „Želim se posebno zahvaliti svima vama koji ste doprinijeli na različite načine da Sarajevo i ovom sjajnom nagradom Global Production na neki način i opravda titulu „Unesco Grad filma“. Iz godine u godinu uspjesi projekta Unesco grad filma rastu, to pokazuje i dokazuje i ova nagrada, ali ovo nije nagrada koju je dobio grad Sarajevo, već nagrada koju ste dobili svi vi, zato vam se želim u ime grada Sarajeva zahvaliti na nesebičnom trudu i zalaganju kako bi mi danas imali priliku organizovati prijem u povodu osvajanja ove nagrade. Ekipi Sarajevo Film Festivala i svima vama želim poručiti da će te u Sarajevu uvijek imati dobrog partnera i nadam se da ćemo u skladu sa mogućnostima naša saradnja i dalje rasti.“

Benjamina Karić i Jovan Marjanović prilikom obračanja okupljenim gostima

Nakon toga gostima se obratio i Jovan Marjanović, direktor Sarajevo Film Festivala i naglasio sa  nagrada Global Production i pripada gradu Sarajevu upravo zbog brige koju koju su grad i Kanton Sarajevo pokazali u posljednje vrijeme prema razvoju filmske industrije i nastavio:

„Global Production je prepoznao da je u posljednje vrijeme, od kada je Sarajevo Unesco grad filma, realizovana koherentna strategija po pitanju razvoja kinematografije. Od 2019.godine imali smo porast produkcije od 400 posto i to možemo zahvaliti činjenici da su institucije koje podržavaju filmsku produkciju, Fondacija za kinematografiju Sarajevo i Kanton Sarajevo drastično podigle svoje budžete i razvili nove poticaje i projekte za podršku BH kinematografiji te BH Telecomu, koji je dao veliku finansijsku inekciju lokalnoj produkciji kao i plasmanu do velikog broja gledatelja putem svojih medijskih kanala. U kinima imamo porast gledanosti od 100 posto i vidimo da se BH i regionalnih filmovi mogu dobro plasirati što najbolje govore jako dobri rezultati domaćih naslova „Deset u pola“ i Amanet“ koji su ukupno napravili preko 70000 gledatelja.”

Inače, nagradama Global Production ističu se najbolje produkcije, izuzetne i perspektivne filmske lokacije, kao i radovi u oblasti održive produkcije i raznolikosti. Nositelj aplikacije za nagrade Global Production ispred Grada Sarajeva je Obala Art Centar, upravljačka jedinica Sarajevo grada filma UNESCO-a.