MREŽA NEZAVISNIH KINO PRIKAZIVAČA PROTEKLE SEDMICE BORAVILA U RADNOJ POSJETI KINO DVORANAMA U ZAPADNOJ HERCEGOVINI I GORAŽDU

Kapitalni projekat digitalizacije i modernizacije kino dvorana u lokalnim zajednicama Fondacije za kinematografiju Sarajevo koji se radi u saradnji sa Upravim tijelima i lokalnim zajednicama 13 gradova Federacije BiH te uz podršku Ministarstva kulture i sporta i Vlade Federacije BiH ulazi u svoju finalnu fazu. U proteklih nekoliko sedmica izvođači radova koji su odabrani na međunarodnom tenderu realizovanom krajem januara ove godine postavili su najmoderniju opremu za digitalne filmske projekcije u gotovo svim gradovima obuhvaćenih prošlogodišnjim konkursom Fondacije za kinematografiju Sarajevo.

 

Fondacija za kinematografiju Sarajevo je u okviru projekta digitalizacije kino dvorana u Federaciji BiH podržala i osnivanje Udruženja Mreža nezavinsnih kino prikazivača

Fondacija je podržala i osnivanje Udruženja Mreža nezavisnih kino prikazivača kao relevantnog faktora na tržištu kino distribucije i prikazivanja u BiH koje će donijeti centralizovane odnose sa svim distributerskim kućama koje djeluju na teritoriji Bosne i Hercegovine.

Putem Udruženja će se u narednom periodu organizovati obuka tehničnog osoblja i odgovornih u poslovima lokalne distribucije, marketinga i promocije te dodatnu edukaciju istih putem organizacije događaja vezanih za sve aspekte stručnog usavršavanja u navedenim poslovima te da će Udruženje svim članovima biti na usluzi kao servis za poslove programinga, promocije i marketinga svih segmenata operativnog djelovanja svih kino dvorana.

Krajem protekle sedmice Mreža je krenula u operativno djelovanje sa radnom posjetom dvoranama u Zapadnoj Hercegovini i Goraždu a delegaciju u kojoj su bili i odgovorni Fondacije za Kinematografiju Sarajevo predvodila je Nadira Duraković, direktorica JU Centar za kulturu“Ahmed Muradbegović“ Gradačac, koja  je na Osnivačkoj skupštini održanoj sredinom marta u Sarajevu imenovana i  Predsjednicom Upravog odbora Udruženja „Mreža nezavisnih kino prikazivača“

Dvorana Narodnog sveučilišta u Livnu posjeduje oko 300 mjesta

Radna posjeta delegacije Mreže i Fondacije dvoranama u Zapadnoj Hercegovini krenula je u Livnu. U dvorani Narodnog sveučilišta koja ima kapacitet od 300 sjedišta delegaciju je primila ravnateljica Dragana Krešo sa suradnicima te je, nakon sastanka i prezentacije svih aktivnosti koje Mreža planira realizovati u narednom periodu u smislu podrške pripreme početka rada i održavanja filmskih projekcija, urađen obilazak dvorane i pratećih sadržaja kako bi se ista mogla na vrijeme pripremiti za početak rada.

Ravnateljica Dragana Krešo pred zgradom Narodnog sveučilišta Livno

Delegacija Mreže i Fondacije zatim se uputila za Tomislavgrad, čija je dvorana Kulturno Informativnog Centra prva prošla proces digitalizacije i modernizacije o čemu smo već izvjestili javnost krajem maja.

Dvorana Kulturno informativnog centra obnovljena je prije par godina i sa instalacijom opreme za digitalne filmske projekcije pružiće puni užitak gledanja aktuelnih filmskih naslova

Dvorana je obnovljena prije par godina uz podršku Općinske uprave Tomislavgrada i sa kapacitetom od 210 mjesta sigurno predstavlja primjer koji trebaju slijediti sve lokalne zajednice. Odgovorne Mreže i Fondacije primila je ravnateljica Danijela Papić sa cijelim radnim kolektivom a sastanku i obilasku dvorane bila je nazočna i Božana Jurčević, pomoćnica općinskog načelnika za finansije i proračun, što podvlači jasno opredjeljene lokalne uprave u podršci realizaciji projekta rada kino dvorane.

Nadira Duraković i Danijela Papić sa kolegama u zajedničkoj fotografiji nakon okončanja prezentacije Mreže

U izuzetno prijatnom i otvorenom razgovoru predstavljene su sve aktivnosti u Mreže i Fondacije u narednom periodu i odgovoreno na niz konstruktivnih pitanja uposlenih Centra i predstavnice Općinske uprave.

Kino dvorana Posušje ima kapacitet od 240 sjedećih mjesta

Obilazak Zapadne Hercegovine Delegacija Mreže i Fondacije završila je u Posušju. Općina Posušje direktno upravlja Kino dvoranom Posušje koja na raspolaganju ima 240 mjesta. Sa delegacijom Mreže i Fondacije razgovarali su Slaven Penava, Upravitelj kino dvorane Posušje i Ivanka Arapović-Galić, pomoćnica općinskog načelnika za opće upravljanje i društvene djelatnosti.

Nadira Duraković, Slaven Penava i Ivanka Arapović- Galić u kino dvorani Posušje

Nakon obilaska dvorane i prezentacije predstavnici Mreže odgovorili su na niz pitanja koja su bila vezana uz operativne i administrativne aktivnosti koje treba poduzeti u narednom periodu kako bi se omogućilo nesmetano operativno djelovanje dvorane te u naknadnom druženju u prijatnoj atmosferi sve detalje budućeg poslovanja i suradnje mreže i kino dvorana.

Dvorana JU Centar za kulturu Goražde ima kapacitet od 400 sjedećih mjesta

Delegacija Mreže na čelu sa Nadirom Duraković prošlosedmični obilazak kino dvorana završili su u Goraždu. Dvorana JU Centar za kulturu Goražde ima gotovo 400 sjedećih mjesta i uvijek je bila atraktivna lokacija za prikazivanje svih BH i regionalnih filmskih naslova. Delegacija je tom prilikom razgovarala sa Omerom Kadićem, VD direktorom Centra za kulturu i tom prilikom su mu predstavljene sve predviđene aktivnosti mreže i kino dvorana u narednom periodu.

Nakon ovog šireg obilaska delegacije Mreže nezavisnih kino prikazivača i Fondacije može se izvući zaključak da je njeno formiranje i početak djelovanja i cijela podrška koju pružaju svim pojedinačnim kino dvoranama sa oduševljenjem i olakšanjem primljen, kako od upravitelja kino dvorana i osoblja, tako i od nadležnih općinskih struktura, koje dijele zajednički stav da, nakon istalacije opreme i velike investicije u istu nisu prepušteni sami sebi i da imaju adekvatnu ekspertnu podršku u svim segmentima poslovanja te da će zahvaljujući mreži imati priliku ostvariti najbolje uslove poslovanja sa svim distributerskim kućama i svim dobavljačima i raditi po najmodernijim svjetskim standardnima poslovanja kino dvorana.

Delegacija Mreže i Fondacije će u skorom vremenskom periodu obići i ostatak kino dvorana u Federaciji BiH koje su prošle proces digitalizacije i modernizacije te postojećih kino dvorana iz Federacije BiH koje su se članstvom pridružile Mreži, snimiti stanje na terenu i pripremiti svo osoblje za operativne aktivnosti odvijanja redovnih filmskih projekcija putem niza edukacija i seminara. Prema trenutnom situaciji sve kino dvorane članice mreže sa programom redovnih kino projekcija trebale bi krenuti početkom zadnjeg kvartala 2023.godine.