IN MEMORIAM: BH JAVNOST SE OPRAŠTA OD VELIKOG BH REDITELJA I MAJSTORA FOTOGRAFIJE DINNE KASALA

Dino Kasalo rođen je 25. aprila 1952.g u Ostrošcu. Diplomirao je na Pravnom fakultetu Sarajevo, a svoj radni angažman počeo je u Srednoj školi Konjic, gdje je obavljao dužnost sekretara škole (1979.-1993). Svoju ljubav prema fotografiji, razvijao je objavljujući fotografije u listu “Treći mart”, koje su na najbolji način odražavale svakodnevni život u Konjicu 80 – tih godina, dostignuća Konjičana na polju kulture, sporta, izgradnje, zaštite okoliša. Vremenom se profiliše kao snimatelj, bilježeći sve bitne detalje za razvoj grada. Od početka agresije na Bosnu i Hercegovinu do 1993.godine angažovan je kao ratni snimatelj na prvim linijama, po zadatku.

Dino Kasalo prepoznatljivo je ime u svijetu filma i filmske umjetnosti, njegovi brojni autorski radovi nagrađivani su diljem svijeta na prestižnim filmskim festivalima. Dobitnik je 49 festivalskih filmskih nagrada međunarodnog karaktera (Berlin, Prag, Budimpešta, Sofija, Dublin, Beograd, Portorož, Ohrid, Bar), a jedna od posljednjih u bogatoj kolekciji ovog plodnog filmskog umjetnika je IPC/SWF Silwer Tree Award, nagrada za doprinos očuvanju kulturne baštine i zaštite prirodne sredine na globalnom nivou, koju je dobio početkom 2022.godine.

Dinno Kasalo na planini Prenj koji je bio njegova stvaralačka opsesija

Dino Kasalo je učestvovao u realizaciji značajnih bh. projekata: – Via Dinarica, film i medijska prezentacija ove jedinstvene  staze od Slovenije do Albanije, TV serijal o bosanskom brdskom konju, najstarijoj autohtonoj pasmini na Balkanu.

Planinu Prenj, koja je na neki način njegova stvaralačka opsesija, predstavio je svijetu kroz 15 snimljenih filmova. Dino Kasalo svim srcem živio je i disao za svoj grad Konjic, želeći ga ljubomorno sačuvati od svega što bi mu moglo naštetiti u bilo kojem obliku.

Gradsko vijeće Konjic je 16. juna 2022. na Svečanoj sjednici, u povodu Dana Grada Konjica, dodijelilo Povelju sa zlatnim grbom Grada Konjica Dini Kasalu za doprinos u promociji Grada Konjica kroz fotografije i filmove.

Posljednji ispraćaj Dinne Kasala održat će se na Ateističkom groblju Musala, 23. juna u 15:00h. Upravni odbor i uposleni Fondacije za kinematografiju Sarajevo izražavaju najdublju sućut obitelji i prijateljima.