U KINO DVORANI POSUŠJE UPRILIČENO SVEČANO OTVORENJE SA NOVOM DIGITALNOM OPREMOM ZA FILMSKE PROJEKCIJE

U petak 26.juna u kino dovrani Posušju je upriličena svečanost za uzvanike iz javnog i kulturnog života, a povod je bio završetak projekta tehnološke obnove kina i službeni početak prikazivanja filmskih sadržaja po najvišem standardu u okviru kapitalnog projekta Fondacije za kinematografiju Sarajevo za digitalizaciju i modernizaciju kino dvorana u lokalnim zajednicama u Federaciji BiH. O tome su u službenom dijelu govorili načelnik općine Posušje Ante Begić i predsjednik Upravnog odbora Fondacije za kinematografiju iz Sarajevo Antonio Beus, partnera na projektu.

Ante Begić, načelnik Općine Posušje tokom svog izlaganja na svečanom otvorenju digitalne kino dvorane

Kako se moglo čuti, ovime posuška kinodvorana, koja je prva od njih trinaest ušla u sustav obnove, se svrstava uz bok s najmodernijim dvoranama u regiji čime će domaćoj publici donijeti novo iskustvo slike i zvuka. Uz pohvalu za dosadašnju suradnju s načelnikom općine, Beus je rekao kako se ona i dalje nastavlja kroz konkretnu podršku poput distribucije filmova, marketinga, promocije i operativnog djelovanja kino dvorana koja će ići kroz Udruženje Mreža nezavisnih kino prikazivača čiji je član i kinodvorana Posušje.

Predsjednik Upravnog odbora Fondacije za kinematografiju Sarajevo Antonio Beus tokom svog obraćanja zvanicama

Među uzvanicima ovog događaja bio je i Ante Marić, ugledni redatelj, scenarist i producent dokumentarnih filmova među kojima je veliki broj njih posvećen Hercegovini i Posušju. I on se kratko obratio publici. Prisjećajući se svojih mladenačkih dana i prvih krišom odgledanih filmskih predstava, podsjetio je na to kako Posušje ima dugu kinematografsku tradiciju koja je imala tu sreću da u tehnološkom smislu evoluira do najmodernije razine, što je, kako je rekao, čak izazivalo čuđenje njegovih kolega u Zagrebu.

Antonio Beus, Ante Begić i ugledni reditelj, scenarista i producent Ante Marić

Upravo s dokumentarnim filmovima g. Marića je započela nova digitalna projekcija u kinodvorani u Posušju. Prikazana su dva izvrsna naslova “Fra Grgo Martić” te u kategoriji turističke promocije nagrađeni naslov “Zemlja tajanstvenog kamena i ljepote”.

Što je sve uključeno u obnovu posuškog kina? Potpuno novo namjensko projekcijsko platno, novi sustav Dolby digital višekanalnog zvuka i reprodukcija s novopostavljenih zvučnika, novi projektor digitalnih sadržaja visoke rezolucije i sustav distribucije recentnih svjetskih filmskih uspješnica. Uskoro će publika iz Posušja i okolnih mjesta uživati u blagodatima nove tehnologije i na taj način će se održati tradicija posjećivanja kino predstava. Na kraju, još treba reći kako će uz osnovnu filmsku djelatnost ovaj prostor i dalje biti na raspolaganju i za druge javne namijene.

Zvanice na svečanom otvorenju kino dvorane Posušje za digitalne filmske projekcije

Delegacija Mreže nezavisnih kino prikazivača i Fondacije za kinematografiju Sarajevo sredinom juna je boravila u Posušju i svim odgovornim kino dvorane i Općine Posušje predstavila sve aktivnosti koje se realizuju u smislu podrške svim pojedinačnim kino dvoranama u smislu potpune modernizacije operativnog djelovanja na svjetskom nivou i plan aktivnosti u narednom periodu do početka redovnih digitalnih filmskih projekcija u trećem kvartalu 2023.godine.