MREŽA NEZAVISNIH KINO PRIKAZIVAČA POSJETILA KINO DVORANE U SREDNJOJ BOSNI I TEŠNJU

Kapitalni projekat digitalizacije i modernizacije kino dvorana u lokalnim zajednicama Fondacije za kinematografiju Sarajevo koji se radi u saradnji sa Upravim tijelima i lokalnim zajednicama 13 gradova Federacije BiH te uz podršku Ministarstva kulture i sporta i Vlade Federacije BiH uvelike je u finalnoj fazi. Izvođači radova koji su odabrani na međunarodnom tenderu realizovanom krajem januara ove godine završice sa radovima postavljanja najmodernije opreme za digitalne filmske projekcije u svim gradovima obuhvaćenih prošlogodišnjim konkursom Fondacije za kinematografiju Sarajevo u toku ovog mjeseca.

Fondacija je podržala i osnivanje Udruženja Mreža nezavisnih kino prikazivača kao relevantnog faktora na tržištu kino distribucije i prikazivanja u BiH koje će donijeti centralizovane odnose sa svim distributerskim kućama koje djeluju na teritoriji Bosne i Hercegovine.

Mreža je nastavila svoje operativno djelovanje sa radnom posjetom dvoranama u Srednjoj Bosni i Tešnju a delegaciju u kojoj su bili i odgovorni Fondacije za Kinematografiju Sarajevo predvodila je Nadira Duraković, Predsjednica Upravog odbora Udruženja „Mreža nezavisnih kino prikazivača“

Mirza Idrizović sa Nadirom Duraković i suradnikom u kinu Dom Kulture u Maglaju

Radna posjeta delegacije Mreže i Fondacije dvoranama u Srednoj Bosni krenula je u Bugojnu. U dvorani JU KSC Bugojno koja ima kapacitet od 515 sjedišta delegaciju je primio Direktor Mirza Idrizović sa suradnicima te je, nakon sastanka i prezentacije svih aktivnosti koje Mreža planira realizovati u narednom periodu u smislu podrške pripreme početka rada i održavanja filmskih projekcija, urađen obilazak dvorane i pratećih sadržaja kako bi se ista mogla na vrijeme pripremiti za početak rada.

Zdenko Lubas i Katarina Jukić sa predsjednicom UO Mreže u kinu u Novom Travniku

Delegacija Mreže i Fondacije zatim se uputila za Novi Travnik, čija je dvorana Doma Kulture kapaciteta od 550 sjedećih mjesta. Odgovorne Mreže i Fondacije primio je ravnatelj JU Odmor rekreacija šport i kultura Zdenko Lubac sa suradnicom Katarinom Jukić. Po obilasku dvorane upriličen je sastanak i prezentacija aktivnosti Mreže nezavisnih kino prikazivača kojem se predružio i Načelnik Općine Novi Travnik Stjepan Dujo, što podvlači jasno opredjeljene lokalne uprave u podršci realizaciji projekta rada kino dvorane. U izuzetno prijatnom i otvorenom razgovoru predstavljene su sve aktivnosti u Mreže i Fondacije u narednom periodu i odgovoreno na niz konstruktivnih pitanja  općinskog načelnika.

Nadira Duraković i Selma Ramić sa uposlenima JU Centar za kulturu i obrazovanje Tešanj

Nakon toga delegacija Mreže i Fondacije zaputila se u Tešanj. Jučer ujutro srdačno su primljeni od strane Selme Ramić, saradnice za program planiranja i razvoja invensticija Opštine Tešanj te uposlenih JU Centar za kulturu i obrazovanje Tešanj koja vodi poslovanje dvorane od 370 sjedećih mjesta i koja bi u narednom periodu trebala proces unutrašnjeg uređenja. Nakon obilaska dvorane i prezentacije predstavnici Mreže odgovorili su na niz pitanja koja su bila vezana uz operativne i administrativne aktivnosti koje treba poduzeti u narednom periodu kako bi se omogućilo nesmetano operativno djelovanje dvorane.

Josip Antunović i Samir Mečević u kino dvorani Doma kulture Maglaj ugostili su Predsjednicu UO Mreže

Delegacija Mreže na čelu sa Nadirom Duraković obilazak kino dvorana nastavila je u Maglaju. Dvorana JU Dom Kulture Maglaj sa 252 sjedeća mjesta u kojoj se održavaju redovne digitalne filmske projekcije od 2015.godine predstavlja atraktivnu lokaciju za prikazivanje svih BH i regionalnih filmskih naslova. Delegacija je tom prilikom razgovarala sa direktorom Josipom Antunovićem i kino operaterom Samirom Mečevićem i tom prilikom su im predstavljene sve predviđene aktivnosti mreže i kino dvorana u narednom periodu. Delegacija je na kraju svoje srednjobosanske turneje posjetila i kino dvoranu JU Dom Kulture Žepče koja raspolaže kapacitetom od 350 sjedećih mjesta a čiji je direktor Miroslav Ilić član UO Mreže te je od početka upoznat sa svim aktivnostima rada mreže.

Dvorana Doma kulture Žepče ima kapacitet od 350 sjedećih mjesta

Po obilasku dvorana u Ilijašu i Kaknju te Cazinu do kraja ove radne sedmice biće okončan proces obilaska i prezentacije rada Mreže i njenih aktivnosti svim odgovornim upravnih tijela i odgovornima kino dvorana koje su njene članice. Svi upravitelji i osoblje kino dvorana te odgovorni nadležnih općinskih struktura dijele zajednički stav da, nakon istalacije opreme i velike investicije u istu nisu prepušteni sami sebi i da imaju adekvatnu ekspertnu podršku u svim segmentima poslovanja te da će zahvaljujući mreži imati priliku ostvariti najbolje uslove poslovanja sa svim distributerskim kućama i svim dobavljačima i raditi po najmodernijim svjetskim standardnima poslovanja kino dvorana.

Mreža nezavisnih kino prikazivača će u narednom periodu uz punu podršku Fondacije za kinematografiju Sarajevo uraditi edukaciju svog osoblja kino dvorana za operativne aktivnosti odvijanja redovnih filmskih projekcija putem organizacije višednevnog seminara krajem avgusta. Prema trenutnom situaciji sve kino dvorane članice mreže sa programom redovnih kino projekcija trebale bi krenuti početkom zadnjeg kvartala 2023.godine.