MREŽA NEZAVISNIH KINO PRIKAZIVAČA PROTEKLE SEDMICE POSJETILA DVORANE U KAKNJU I ILIJAŠU

Kapitalni projekat digitalizacije i modernizacije kino dvorana u lokalnim zajednicama Fondacije za kinematografiju Sarajevo koji se radi u saradnji sa Upravim tijelima i lokalnim zajednicama 13 gradova Federacije BiH te uz podršku Ministarstva kulture i sporta i Vlade Federacije BiH nastavlja se u punom kapacitetu.

Udruženje Mreža nezavisnih kino prikazivača koje je formirano uz podršku Fondacije uskoro postaje relevantni faktor na tržištu kino distribucije i prikazivanja u BiH a pripremne aktivnosti za otvaranje svih pojedinačnih kino dvorana su u toku. Mreža je nastavila svoje operativno djelovanje sa radnom posjetom dvoranama u Kaknju i Ilijašu.

Kino dvorana JU Centar za kulturu i sport Kakanj ima kapacitet od 340 mjesta u parteru i balkonu

U dvorani JU KSC Kakanj koja ima kapacitet od od 340 sjedišta delegaciju je primio Direktor Mirza Mušija sa suradnicima te je, nakon sastanka i prezentacije svih aktivnosti koje Mreža planira realizovati u narednom periodu u smislu podrške pripreme početka rada i održavanja filmskih projekcija, urađen obilazak dvorane i pratećih sadržaja kako bi se ista mogla na vrijeme pripremiti za početak rada.

Delegacija Mreže i Fondacije zatim se uputila za Ilijaš. Dvorana JU KSC i Radio Ilijaš ima kapaciteta od 300 sjedećih mjesta i čeka instalaciju opreme do kraja jula. Odgovorne Mreže i Fondacije primila je stručna savjetnica za kulturu Fadila Fazlić. Po obilasku dvorane upriličen je sastanak i prezentacija aktivnosti Mreže nezavisnih kino prikazivača U izuzetno prijatnom i otvorenom razgovoru predstavljene su sve aktivnosti u Mreže i Fondacije u narednom periodu i odgovoreno na niz konstruktivnih pitanja.

Dvorana JU Centar za kulturu i sport Ilijaš čeka instalaciju opreme za digitalne filmske projekcije do kraja jula

Po obilasku dvorane u Cazinu krajem mjeseca biće okončan proces obilaska i prezentacije rada Mreže i njenih aktivnosti svim odgovornim upravnih tijela i odgovornima kino dvorana koje su njene članice. Svi upravitelji i osoblje kino dvorana te odgovorni nadležnih općinskih struktura dijele zajednički stav da, nakon istalacije opreme i velike investicije u istu nisu prepušteni sami sebi i da imaju adekvatnu ekspertnu podršku u svim segmentima poslovanja te da će zahvaljujući mreži imati priliku ostvariti najbolje uslove poslovanja sa svim distributerskim kućama i svim dobavljačima i raditi po najmodernijim svjetskim standardnima poslovanja kino dvorana.

Mreža nezavisnih kino prikazivača će u narednom periodu uz punu podršku Fondacije za kinematografiju Sarajevo uraditi edukaciju svog osoblja kino dvorana za operativne aktivnosti odvijanja redovnih filmskih projekcija putem organizacije višednevnog seminara krajem avgusta. Prema trenutnom situaciji sve kino dvorane članice mreže sa programom redovnih kino projekcija trebale bi krenuti početkom zadnjeg kvartala 2023.godine.