DODJELOM NAGRADA ZAVRŠEN 70. PULA FILM FESTIVAL

Svečanost dodijele Zlatnih Arena održana je po prvi put u pulskom Malom rimskom kazalištu za filmove u glavnom programu te u sekcijama Hrvatski film i Hrvatske manjinske koprodukcije, a nakon svečane ceremonije, filmaši nagrađeni na jubilarnoj 70. Puli zaputili su se u Arenu i naklonili publici.

U konkurenciji za nagrade bilo je 13 naslova u sekciji Hrvatski film te sedam u Hrvatskoj manjinskoj koprodukciji, a o dobitnicima Velike zlatne arene za najbolji film te nagrade Breza za najboljeg debitanta odlučivao je ocjenjivački sud kojim je predsjedala glumica Nives Ivanković, a članice su još bile spisateljica i dramaturginja Tena Štivičić, snimateljica Tamara Cesarec, producentica Maja Popović Milojević i redateljica Snježana Tribuson.

Vedrana Pribačić i Mirta Puhlovski prilikom preuzimanja Zlatne Arene za naslov “Veče od traume”

U konkurenciji Hrvatskog filma Zlatna Arena za režiju dodijeljena je redatelju i scenaristu Juraju Lerotiću za film Sigurno mjesto, za scenarij Luki Rukavini i Roni Žulj za film Cvrčak i mravica. Zlatna Arena za najbolju glavnu žensku ulogu pripala je Tihani Lazović za ulogu Tine u filmu Samo kad se smijem redateljice Vanje Juranić dok je za najbolju glavnu mušku ulogu Zlatna Arena uručena Goranu Markoviću za ulogu Damira u filmu Sigurno mjesto.

U hrvatskoj manjinskoj koprodukciji Zlatna Arena za najbolju Hrvatsku manjinsku koprodukciju dodijeljena je dokumentarnom filmu Dosje Labudović: Nesvrstani, redateljice Mile Turajlić dok je Zlatna Arena za glavnu žensku ulogu pripala Kseniji Marinković za ulogu Draginje u filmu Da li ste vidjeli ovu ženu? redatelja Dušana Zorića i Matije Gluščevića, a za glavnu mušku ulogu Adnanu Omeroviću za ulogu Zorana u filmu Najsretniji čovjek na svijetu redateljice i scenaristice Teone Strugar Mitevske.

BH Glumac Adnan Omerović osvojio je Zlatnu Arenu za ulogu u filmu “Najsretniji čovjek na svijetu”

On u ovom filmu tumači Zorana, muškarca kojeg uznemiruju događaji iz prošlosti.”Adnan Omerović stvorio je lik kojeg vidljivo i uznemiravajuće razdire nesavladiv osjećaj krivice za dramatične događaje iz prošlosti. Neuroza koja se osjeća u cijelom njegovom biću opipljivo nam dočarava konfliktno stanje svijesti čovjeka progonjenog događajima u kojima je sudjelovao i kao žrtva i kao agresor”, napisali su na službenoj stranici Pula Film Festivala. U filmu pored Jelene Kordić Kuret i Adnana Omerovića, glume i Izudin Bajrović, Vedrana Božinović, Irma Alimanović, Mona Muratović, Siniša Vidović i Kemal Rizvanović. Također, glumici Jeleni Kordić Kuret za glavnu žensku ulogu istom filmu dodijeljena je Posebna nagrada ocjenjivačkog suda.Produkcija ovog film je podržana od strane Fondacije za kinematografiju Sarajevo.

Rediteljica filma “Najsretniji čovjek na svijetu” Teona Strugar Mitevska preuzela je nagradu za Jelenu Kordić-Kuret

Jubilarni 70.Pula Film Festival bio je sjajno primljen od publike. Čak dvije večeri Arena je bila rasprodana, a filmove je na nekoliko lokacija pratilo više od dvadeset i pet tisuća ljudi.

– Jako smo zadovoljni. Ono što je u prvom redu bilo imali smo odličan izbor filmova i veliki broj projekcija koje su bile jako posjećene. Ove godine smo imali odličnu godinu i filmove koji su se dopali publici, vidimo to i po ocjenama publike koje su izuzetno visoke znači sve ocjene su nam preko četiri, tako da vjerujem da je publika to prepoznala, rekao je Danijel Pek, umjetnički ravnatelj Pulskog filmskog festivala.

Pulski filmski festival održavao se od 15. do 23. srpnja. Sve detalje o nagradama te fotogaleriju sa svečane dodjele možete pogledati na službenoj stranici festivala OVDJE.