FONDACIJA ZA KINEMATOGRAFIJU SARAJEVO I SARAJEVO FILM FESTIVAL I OVE GODINE POTPISALI REKORDNI UGOVOR O PODRŠCI

Po odluci o izboru korisnika sredstava za komplementarne djelatnosti u kategoriji promocije BH filma na filmskim festivalima i smotrama za 2023.godinu jučer su u prostorijama Fondacije za kinematografiju Sarajevo Predsjednik Upravnog odbora Antonio Beus i Administrativni direktor Sarajevo film Festivala Dževad Mujan potpisali novi rekordni ugovor o podršci realizaciji najvećeg filmskog događaja na Balkanu i prostoru Jugoistočne Evrope.

Prema uputama o raspodjeli budžeta od strane Vlade Federacije BiH a u okviru javnog poziva za podršku komplementarnim djelatnostima projekata promocije BH filma na festivalima i filmskim smotrama Fondacija je alocirala ukupni iznos od 450.000 KM.

Shodno činjenici da je Sarajevo Film Festival u toku svog postojanja i djelovanja kako na regionalnoj, evropskoj i svjetskoj filmskoj sceni tako i u BH javnosti prepoznat kao najveći promotor BH kinematografije i BH filma odluka Upravog odbora Fondacije za kinematografiju Sarajevo bila je da se realizacija 29.SFF podrži sa novim rekordnim iznosom u kategoriji komplementarnih djelatnosti u vrijednosti od 200.000 KM.

Dževad Mujan i Antonio Beus prilikom potpisivanja rekordnog ugovora o podršci Sarajevo Film Festivalu za 2023.godinu

S obzirom da realizacija 29. Sarajevo Film Festivala kreće 11.avgusta jučer je održano i zvanično potpisivanje ugovora o podršci a tom prilikom je gospodin Mujan upoznao gospodina Beusa sa aktuelnim stanjem u pripremama ovogodišnjeg izdanja Festivala te su razmjenili mišljenja oko realizacije aktuelnih projekata Fondacije što se posebno odnosi na digitalizaciju kino dvorana u 13 gradova Federacije BiH koje treba da krenu sa radom početkom jeseni i koje će u budućnosti pružiti i Sarajevo Film Festivalu platformu za prezentaciju programa puno većem broju gledatelja u našoj zemlji.

Fondacija za kinematografiju Sarajevo ove godine u okviru podrške komplementarnim djelatnostima nije zaprimila nijednu prijavu u kategoriji studentski film, pa je u kategoriji očuvanja arhivske građe BH kinematografije podržana Kinoteka BiH sa projektom preventivna zaštita, arhivska obrada, čuvanje i prezentacija BH filma. U kategoriji promocija BH filma na filmskim festivalima i smotrama podržana je realizacija ukupno 13 filmskih Festivala koji se realizuju u Bosni i Hercegovini te šest projekata vezanih za promociju BH filma na filmskim smotrama.

Fondacija za kinematografiju Sarajevo poziva sve pravne subjekte koji stoje iza projekata podržanih u kategoriji komplementarne djelatnosti da se čim prije jave putem maila info@fondacijakinematografija.ba ili putem tel 033 206 704. kako bi preuzeli i potpisali vlastite ugovore u podršci prema odluci Upravnog odbora.

Fondacija za kinematografiju Sarajevo želi kolektivu Sarajevo Film Festivala i svim korisnicima koji su podržani na ovogodišnjem konkursu uspješnu realizaciju događaja i projekata.