PREDSTAVLJEN PROGRAM OPEN AIR, POČELA JE ONLINE PRODAJA ULAZNICA ZA 29. SARAJEVO FILM FESTIVAL

Dobrodošlicu svima, uz zahvalu medijima, poželio je direktor Sarajevo Film Festivala Jovan Marjanović, koji je predstavio program Open Air ovogodišnjeg Festivala, među kojima su i neki koje je poticajima podržala Vlada Kantona Sarajevo kao i Fondacija za kinematografiju Sarajevo.

„Open Air program, pored tradicionalno najširem krugu publike zanimljivih naslova iz cijeloga svijeta, od ove je godine proširen na veći broj filmova i dodatno fokusiran na domaći film posebnom selekcijom u Ljetnom kinu Stari Grad“, izjavio je Marjanović.

Nihad Uk, Kenan Magoda, Jovan Marjanović i Haris Fazlagić na press konferenciji 29.SFF prilikom predstavljanja Open Air programa

U programu Open Air je film otvaranja 29. Sarajevo Film Festivala POLJUBITE BUDUĆNOST Nenada Čičin-Šaina, koji će biti prikazan 11. augusta na nekoliko lokacija.

U Ljetnom kinu Coca-Cola bit će prikazani filmovi OPALO LIŠĆE Akija Kaurismäkija, PROŠLI ŽIVOTI Celine Song, ADAPTACIJA. Spikea Jonzea, KRALJEVSTVO ŽIVOTINJA Thomasa Cailleya, ZAISTA, NIKAD NISI BIO OVDJE Lynne Ramsay, ASTEROID CITY Wesa Andersona i KLUB ZERO Jessice Hausner kojoj je ove posvećen program „Tribute to“ (Posvećeno) – film koji će zatvoriti ovogodišnji Sarajevo Film Festival i čiji je jedan od producenata Obala Art Centar.

Open Air program 29. SFF na dvije lokacije nudi presjek aktuelnih svjetskih i regionalnih filmskih naslova

U Ljetnom kinu Stari Grad bit će prikazani filmovi SAMO KAD SE SMIJEM Vanje Juranić, BOSANSKI LONAC Pave Marinkovića, SIRIN Senada Šahmanovića, SMRT DJEVOJČICE SA ŽIGICAMA Gorana Kulenovića, UMRI PRIJE SMRTI Ahmeda Imamovića, KAJMAK Milche Manchevskog i HOTEL PULA Andreja Korovljeva.

„Hvala svima koji dijele naše vrijednosti i želju da se Sarajevo Film Festival razvija kao vrhunski međunarodni kulturni događaj širokog ekonomskog i društvenog uticaja za Sarajevo i Bosnu i Hercegovinu. Hvala svim medijima koji nas prate“, rekao je Marjanović.

Nihad Uk, premijer Vlade Kantona Sarajevo, izjavio je da na ovogodišnjem, 29. izdanju Sarajevo Film Festivala, „dočekujemo 100.000 filmskih radnika, znalaca, entuzijasta i gostiju iz čitavog svijeta, koji u naš grad dolaze i vraćaju se zbog fantastičnog tima Sarajevo Film Festivala i grada koji zna dočekati goste.

„Sarajevo Film Festival je postavio Sarajevo na svjetsku mapu umjetnosti. Pobrinut ćemo se da tamo ne samo ostane, već i da postane jedan od svjetskih centara filmske industrije kroz ciljano ulaganje. Pored toga što je Sarajevo svake godine za vrijeme Sarajevo Film Festivala evropski i svjetski centar filma, za Bosnu i Hercegovinu Festival generiše ogromne prihode. Pored sredstava koje osiguravamo, donijeli smo odluku da će ugostiteljski objekti u ovom periodu raditi duže, javni prevoz do 2:30 sati ujutro, a festivalske aktivnosti će pokriti četiri gradske općine i Ilidžu”, izjavio je Uk.

Direktor SFF Jovan Marjanović se u razgovoru osvrnuo na odnos Fondacije za kinematografiju Sarajevo, BH kinematografije i Sarajevo Film Festivala

Prilikom ove press konferencije razgovarali smo sa direktorom Sarajevo Film Festivala Jovanom Marjanovićem, koji se osvrnuo na odnos Fondacije za kinematografiju Sarajevo, bh. kinematografije i Sarajevo Film Festivala, i značaj projekta digitalizacije kino dvorana u Federaciji BiH za dalje širenje Festivala i jačanje tržišta.

„Sarajevo Film Festival ove godine donosi veliki broj regionalnih naslova od kojih je značajan broj podržan od strane Fondacije za kinematografiju, čak četiri, što pokazuje da je koprodukcijska strategija Fondacije sa regionom nešto što treba nastaviti s obzirom na platformu koju Sarajevo Film Festival pruža tim filmovima“, ističe Marjanović i nastavlja: „Što se tiče bh. filmova generalno, ove godine u različitim programima imamo ukupno 9 naslova uključujući manjinske koprodukcije, finansijski podržane od strane Fondacije. Ako znamo da ove godine u programu BH Filma imamo 64 naslova, vidimo da bh. kinematografija ne može naprijed bez jake podrške Fondacije. Nadamo se da će ona dalje rasti i razvijati svoje programe podrške kako bi kroz njih strateški razvijali bh. produkciju.

Projekat digitalizacije kino dvorana u Federaciji BiH će sigurno pozitivno uticati na bh. kino tržište koje se do sada u potpunosti modernizovalo i funkcioniše jer sada znamo šta znači kino distribucija jednog domaćeg filma, šta se može očekivati i na koji način se domaći film može plasirati. Imamo uspješne bh. filmove u kinima te će broj dvorana po gradovima koji nemaju multiplekse povećati pristup i dostupnost domaćim filmovima u velikom broju bh. gradova. Fondacija sa ovim projektom ispravno servisira javni interes u BiH, a to je da filmovi dođu do što većeg broja gledatelja na što bolji način, a to se posebno odnosi na domaću produkciju“, zaključuje Marjanović na kraju razgovora.

Jučer je počela i online prodaja ulaznica za filmove u programu 29. Sarajevo Film Festivala, a svi zainteresovani ulaznice mogu kupiti online putem web stranice Sarajevo Film Festivala www.sff.ba,, na tickets.sff.ba i putem nove mobilne aplikacije Festivala.

U Glavnom Box Officeu (Bosanski kulturni centar, Branilaca Sarajeva 24) prodaja ulaznica počinje 7. augusta.

  1. Sarajevo Film Festival bit će održan od 11. do 18. augusta 2023. godine.