OTVORENE PRIJAVE ZA RADIONICU DOKUMENTARNOG FILMA ATELJE VARAN U MOSTARU

Metodologija rada škole dokumentarnog filma Atelje Varan predstavlja jedinstven proces filmske prakse, kojim se kroz tačno određene praktične filmske vežbe, polaznici iniciraju u proces filmskog stvaralaštva, kako tehnološki, tako i kreativno, i gde sami snimaju zvuk i sliku za svoje filmove. Reditelji su ujedno i snimatelji slike, svojih filmova, dok su im snimatelji zvuka, njihove kolege, drugi polaznici trening programa. Tako da svako od polaznika režira i snima svoj film, a sam je snimatelj zvuka na filmovima svojih kolega. Time svaki od polaznika ovladava osnovama snimanja slike i snimanja zvuka, pored toga što svako na kraju postaje autor dokumentarca.

Pored intezivnog praktičnog rada tokom svih sedam nedelja trajanja programa polaznici gledaju odabrane dokumentarne filmove, analiziraju ih zajedno sa mentorima, i primenjuju nova saznanja i ideje. Takođe, polaznici se susreću sa bivšim učesnicima istih ovakvih trening programa.

Tokom trajanja ove intenzivne radionice, deset učesnika će savladati osnove snimanja dokumentarnog filma i načiniti prve korake ka tome da postanu nezavisni filmski autori. Nakon upoznavanja sa tehničkim aspektima snimanja filma, analize referentnih filmskih ostvarenja, nalaženja lokacija i pisanja scenarija, svaki učesnik će započeti snimanje sopstvenog kratkog dokumentarca na istu temu. Montaža (uz asistenciju profesionalnih montažera) će omogućiti uvid u važan odnos koji postoji između autora i montažera.

Radna atmosfera sa jednog od predhodnih izdanja radionice Atelje Varan

KANDIDATI

Svi koji žele da steknu početno iskustvo u snimanju dokumentaraca i svega što to podrazumijeva. Svi koji žele da obnove ili preispitaju svoj rad i pristup snimanju dokumentaraca.

Poznavanje tehnike snimanja filma nije neophodno!

Radni jezici radionice: engleski, francuski i lokalni. Obavezno je poznavanje engleskog jezika.

Raspon godina: od 18 do 35

Državljani slijedećih zemalja: Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Severna Makedonija, Hrvatska, Albanija

Broj učesnika: 10

Radionica je besplatna: sve troškove pokrivaju partneri ovog projekta.

MJESTO I VRIJEME ODRŽAVANJA RADIONICE

Mostar – od 20. novembra 2023. do 28. januara 2024. Godine

NAČIN PRIJAVLJIVANJA

Selekcija kandidata se vrši u dvije faze.

PRVA FAZA

Podnošenje pisane prijave u kojoj se nalaze:

– CV, Kratka biografija, slobodna forma, 2 strane

– Tekst dužine jedne strane sa ili bez fotografije na jednu od slijedećih tema:

Opišite nam neko mjesto

Opišite nam neki trenutak iz života

Opišite nam svoj komšiluk

Sav materijal se šalje na mejl adresu info@varanbalkan.rs  sa kompletnim podacima za kontakt. Ne traži se disertacija, već tekst kojim se obraćate direktno nama. Ne želimo propratna pisma. Sav materijal mora biti na engleskom jeziku.

DRUGA FAZA

Kandidatima koji prođu u drugu fazu biće zakazan termin za razgovor pre konačnog prijema. Razgovor će se obaviti ili lično, ili telefonom, ili putem Zoom aplikacije.

ROK ZA SLANJE PISANE PRIJAVE: 01.09.2023.

Popunjen formular za prijavu na uvid i sve informacije o programu svi zainteresovani autori iz BiH i regiona mogu naći OVDJE.

Organizacija: Varan Balkan, „Artum Mostar”, Atelje Varan Pariz. Podrška: Ambasada Francuske, Fondacija za kinematografiju Federacije Bosne i Hercegovine, Grad Mostar, Grad Beograd, Dom omladine Beograda, Fransuski institut Beograd, Francuski institut u Bosni i Hercegovini, Francuski institut Mostar