NOVI BH FILM “EKSKURZIJA” UNE GUNJAK NAGRAĐEN NA FILMSKOM FESTIVALU U LOCARNU

Debitantski dugometražni igrani film rediteljice i scenaristice Une Gunjak „Ekskurzija“, otvorio je program Cineasti del presente, posvećen prvim i drugim filmovima najzanimljivijih novih autora a proteklog je vikenda osvojio Posebno priznanje na dodjeli nagrada Locarno Film Festivala.

Film govori o djevojci Iman koja privlači pažnju starijeg dečka, dok se njen deveti razred priprema za maturalac. Nakon što se poslije igre istine i izazova po školi proširi glasina da je Iman trudna i to ugrozi ekskurziju, Iman se nađe u oluji očekivanja i ograničenja, a događaji koje je izazvala izmiču kontroli.

Ekipa filma “Ekskurzija” tokom premijere na Locarno Film Festivalu

Film je nastao po scenariju i u režiji Une Gunjak, a ostatak autorske ekipe filma čine direktor fotografije Matthias Pilz, montažerka Clémence Diard, scenografkinja Emina Kujundžić, kostimografkinja Katarina Pilić, kasting direktorica Timka Grin, dizajner zvuka Igor Čamo, kompozitor Draško Adžić i majstorica maske Lamija Hadžihasanović-Homarac. Producenti filma su Amra Bakšić Čamo i Adis Đapo (SCCA/pro.ba) a koproducenti: Nukleus film (Siniša Juričić), Baš Čelik (Jelena Mitrović), Salaud Morisset (François Morisset) i Mer Film (Gary Cranner).

Film je realizovan kao koprodukcija šest zemalja – Bosna i Hercegovina, Hrvatska, Srbija, Francuska, Norveška i Katar, a podržali su ga Fondacija za kinematografiju Sarajevo, Ministarstvo kulture i sporta KS, HAVC, Filmski centar Srbije, Sorfond, Doha Film Institute, Hubert Bals Fund i Eurimages.

Filmski festival u Locarnu jedan je od najdugovječnijih i najznačajnijih europskih festivala, a odlikuje ga otkrivanje nadolazećih filmskih talenata i trendova. Više o festivalu i nagrađenim filmovima možete saznati na službenoj stranici OVDJE.

„Ekskurzija“ će biti predstavljena BH publici 16.avgusta sa gala projekcijom u okviru programa 29.Sarajevo Film Festivala.