81 FILM NA 18. IZDANJU NAFF-A U NEUMU

Ove godine na natječaj Neum Animated Film Festivala pristiglo je skoro 3000 filmova iz svih dijelova svijeta, odnosno iz 116 zemalja. Najviše pristiglih filmova stiglo je iz Francuske (243 naslova), a potom slijede SAD, Kina, Rusija, Velika Britanija… Riječ je o filmskim ostvarenjma autora animacije čije produkcije nisu starije od dvije  godine. Filmovi su rađeni u svim tehnikama animacije: 2D, 3D, lutke-glina…

Iz organizacijskog tima ističu i kako će na 18. izdanju NAFF-a u okviru tri programa biti prikazano ukupno 81 film iz 31 zemlje. U natjecateljskom autorskom programu svoje projekcije će imati 33 autorska filma, a u studentskom programu na ovogodišnjem NAFF-u bit će prikazano 25 studentskih autorskih uradaka. Također, u panorama programu prikazat će se 23 filma.

’’Iako smo i prošle godine imali ’live’ verziju NAFF-a nakon nesretne pandemije,  ove godine je to potpuni povratak kao i prije korone. Sretni smo što nam u Neum dolaze autori iz Grčke, Njemačke, Hrvatske, Srbije, Bjelorusije, Španjolske, Izraela, SAD-a.. Želimo da NAFF i dalje bude mjesto kreativnih susreta i saradnje mladih, koji već godinama kroz naš festival utječu na razvoj kulture i filmske industrije’’, istakli su organizatori NAFF-a.

Članovi žirija 18.izdanja festivala NAFF

O najboljim filmovima na 18. izdanju NAFF-a odlučivat će: Galia Osmo (Izrael),  redateljica i animator sa sjedištem u Tel Avivu. Osmo je inače prošlogodišnjem NAFF-u dobitnica nagrade u kategoriji najbolja animacija glina-lutke za film ’’Posljednja želja’’. Osim izraelske autorice u Neumu će svoj stručni sud dati i Osman Arslanagić (BiH), autor i profesor, zatim poznati bh. glazbenik i glumac Mario Knezović, te Carolyn Gair (SAD), uspješna redateljica, glavna urednica i dizajnerica projekta koja je radila sa svim velikim studijima uključujući Disney, Warner Bros, Universal, Illumination i Paramount.

Tokom pet dana trajanja Festivala bit će održana i tri stručna predavanja.

I ove godine bit će dodijeljeno osam nagrada i to Grand Prix, najbolja 2D animacija, najbolja 3D animacija, najbolja animacija glina – lutke, najbolja glazba,  nagrada za likovnost, najbolji studentski film i nagrada u čast oskarovca Dušana Vukotića koja se dodjeluje mladim regionalnim autorima kao podsticaj za daljnji rad. Svi zainteresovani sve informacije o festivalu i programu mogu pronaći na zvaničnoj web stranici Festivala OVDJE.