NAFF POSTAO PUNOLJETAN: SVEČANO OTVORENO 18. IZDANJE U NEUMU

Svečani program otvorenja festivala započeo je nastupom Mostar Rock School, nakon čega je nastavljen obraćanjima prijatelja i partnera Festivala, koji NAFF podržavaju godinama.

Predstavnica Ambasade SAD-a u BiH Laura Haugen kazala je, kako im je drago što i ove godine pružaju podršku NAFF-u, na mali ali važan način: ”Više od jedne decenije dajemo male grantove kako bismo omogućili umjetnicima iz SAD-a da prisustvuju Festivalu, predstave svoje filmove, učestvuju kao članovi žirija i drže radionice. Prethodnih godina, na NAFF-u su prikazani mnogi animirani filmovi iz SAD-a i drago nam je što će niz američkih filmova biti predstavljen i u ovogodišnjoj raznovrsnoj listi međunarodnih naslova”, rekla je između ostalog Haugen u svom obraćanju.

Detalj sa svečane ceremonije otvorenja 18.NAFF

Sve prisutne ne terasi hotela Sunce svojim nastupom posebno su oduševili  članovi Inex cirkus teatra koji su izveli performans s vatrom, a u kojem su uživali svi posjetitelji.izdanje Festivala službeno je otvorenim proglasila Rajna Rajič, ispred Udruge mladih KAN, koja je i organizator NAFF-a.

”Za nas je ova godina posebno bitna, jer slavimo punoljetstvo. 18. godina čiste ljubavi je iza nas, jer animacija je ljubav koja je utkana u svaku nit NAFF-a. Drugačije ne bismo ni opstali. Hvala vam što s nama stvarate nove uspomene”, poručila je Rajič.

Nakon službenog otvorenja prikazan je prvi takmičarski program, u okviru kojeg su posjetitelji mogli uživati u filmovima iz Rumunije, Ukrajine, Njemačke, Nizozemske, SAD-a i Velike Britanije.

Publika u Neumu će imati priliku pogledati 81 film iz 31 zemlje svijeta u okviru 18. izdanja NAFF

Tokom trajanja NAFF 2023. bit će prikazan ukupno 81 film iz 31 zemlje svijeta. 33 filma bit će prikazana u takmičarskom programu, 25 filmova u studentskom autorskom programu, dok će tijekom panaroma programa posjetitelji moći uživati u 23. filmska ostvarenja.

U okviru programa održat će se i stručna predavanja, te radionice, a Festival će svečano biti zatvoren 30. avgusta dodjelom osam nagrada. Svi zainteresovani mogu naći sve informacije o festivalu i programu na zvaničnoj web stranici OVDJE.