IZBOR FILMOVA IZ PROGRAMA 29. SARAJEVO FILM FESTIVALA U GRADAČCU

Izbor filmova iz programa 29.Sarajevo Film Festivala će se prikazivati u kino dvorani JU Centar za kulturu Ahmed Muradbegović koja je početkom ljeta, kroz projekat digitalizacije kino dvorana u Federaciji BiH koji je Fondacija za kinematografiju Sarajevo realizovala u saradnji sa lokalnim zajednicama, opremljena najmodernijom opremom za digitalne filmske projekcije i dolby suround zvučnim sistemom. Sva dan tokom održavanja ove revije biće realizovane projekcije  u dva termina: u 19 sati i u 21 sat, a ulaz na sve projekcije je besplatan.

U četvrtak, 31. augusta u 19 sati, bit će održana projekcija filma PRIPADANJE Mete Gümürhan, dok će u 21 sat biti prikazan film EKSKURZIJA bosanskohercegovačke rediteljice Une Gunjak. Film EKSKURZIJA je svjetsku premijeru imao na ovogodišnjem Filmskom festivalu u Locarnu, gdje je osvojio Specijalno priznanje. Film je na 29. Sarajevo Film Festivalu imao gala projekciju u okviru Takmičarskog programa – igrani film izvan konkurencije.

U petak, 1. septembra u 19 sati na programu su dokumentarni filmovi ZAGRLJAJ Miroslava Mandića i VELIKA RAZA Vedada Hodžića i Medine Šehić. U 21 sat slijedi projekcija filma OPALO LIŠĆE finskog reditelja Akija Kaurismäkija. Film OPALO LIŠĆE je svjetsku premijeru imao na ovodišnjem 76. Filmskom festivalu u Cannesu, gdje je osvojio Nagradu žirija. Na 29. Sarajevo Film Festivalu film je prikazan u okviru programa Open Air.

U subotu,  2. septembra u 19 sati bit će održana projekcija filma KRALJICA PLESA Aurore Gossé, ovogodišnji pobjednik Dječijeg programa 29. Sarajevo Film Festivala. U 21 sat publika će u kinu Gradačac moći pogledati film LUKSEMBURG, LUKSEMBURG Antonia Lukicha.