„VAŠE KINO U VAŠEM GRADU!“ – OD DANAS REDOVNE FILMSKE PROJEKCIJE BH, REGIONALNIH I SVJETSKIH FILMSKIH NASLOVA U KINIMA MREŽE NEZAVISNIH KINO PRIKAZIVAČA!

Upravni odbor Fondacije za kinematografiju Sarajevo u je skladu sa, u cijelom svijetu, jedistvenim trendom fantastičnih rezultata domaćih i regionalnih filmskih ostvarenja u BH kino dvoranama, u 2022. godini krenuo u realizaciju kapitalnog projekta digitalizacije dvorana u lokalnim zajednicama u Federaciji BiH. Finaliziranjem ovog projekta fundamentalno je riješen problem kvalitetnog plasmana BH i regionalnih filmskih naslova pred domaćom publikom koja je i njihova primarna ciljna skupina i stvorena kvalitetna mreža nezavisnih kino prikazivača u Federaciji BiH.

Kino dvorana Kulturno Informativnog Centra Tomislavgrad jedna je od 13 dvorana koje večer kreću sa redovnim filmskim projekcijama

Od danas 21.septembra počinju redovne filmske projekcije u multifunkcionalnim dvoranama lokalnih zajednica u Federaciji BiH u 13 gradova koje navodimo u nastavku:

NARODNO SVEUČILIŠTE LIVNO

JU KULTURNO SPORTSKI CENTAR KAKANJ

JU KSC BUGOJNO

JU CENTAR ZA KULTURU AHMED MUDADBEGOVIĆ GRADAČAC

JU CENTAR ZA KULTURU GORAŽDE

HRVATSKI KULTURNI DOM NAPREDAK KISELJAK

DOM KULTURE ŽEPČE

CENTAR ZA KULTURU I OBRAZOVANJE  TEŠANJ

KSC I RADIO ILIJAŠ

KULTURNO INFORMATIVNI CENTAR TOMISLAVGRAD

JU CENTAR ZA KULTURU I TURIZAM CAZIN

KINO DVORANA POSUŠJE

Paralelno sa realizacijom projekta digitalizacije, Fondacija za kinematografiju podržala je i osnivanje Udruženja Mreža nezavisnih kino prikazivača kao relevantnog faktora na tržištu kino distribucije i prikazivanja u BiH koje će donijeti centralizovane odnose sa svim distributerskim kućama koje djeluju na teritoriji Bosne i Hercegovine, filmskim institucijama i organizacijama iz BiH, Evrope i svijeta, dobavljačima, partnerima i oglašivačima,  a u čijem sastavu su Upravna tijela kino dvorana iz svih 13 gradova koji su obuhvaćeni projektom digitalizacije i modernizacije te Upravna tijela 2 kino dvorane koje već duži period rade na teritoriji Federacije BiH a to su Dom Kulture Maglaj i Narodni Univerzitet Konjic tako da ukupni broj članica udruženja broji 15 gradova.

Detalj sa finalnog radnog sastanka Mreže i prikazivača koji je održan u Domu Kulture Maglaj 31.08. pred početak redovnih projekcija 21.09.

Od danas sve gore navedene dvorane kreću sa redovnim filmskim projekcijama BH i regionalnih filmskih naslova kao i svjetskih hitova na najmodernijoj opremi za digitalne projekcije koja uključuje digitalne laserske projektore BARCO i NEC, Dolby suround sistem Zvuka i nova filmska platna a koja je instalirana u svih 13 gradova u 9 Kantona Federacije BiH tokom jula ove godine. U prvoj sedmici prikazivanja na repertoaru Mreže od danas 21.septembra naći će se hit Open Air programa 29.SFF, triler Gorana Kulenovića i BH koprodukcija „Smrt Djevojčice sa žigicama“, svjetski kino hitovi „Pravednik 3“ , „Moje Grčko Vjenčanje 3“, „Barbie“, „Plaćenici 4“ te animirani sinhronizovani hitovi „Nindža Kornjače Haos“ i „Ričard Roda 2“.

Praznik Praznine prvi je BH igrani film koji će se naći na redovnom repertoaru kino dvorana Mreže nezavisnih kino prikazivača

Važno je istaći da će se na redovnom repertoaru kino dvorana Mreže do kraja 2023 i početkom 2024.godine godine naći čak pet novih BH igranih filmova čija je produkcija završena u proteklih godinu dana uz podršku Fondacije za kinematografiju Sarajevo i to: „Praznik Praznine“ Jasmina Durakovića, „Bosanski Lonac“ Pave Marinkovića, „Ekskurzija“ Une Gunjak, „Umri Prije smrti“ Ahmeda Imamovića i „Ne skreći sa staze“ Emira Kapetanovića koji će imati apsolutni prioritet u prikazivanju u kinima Mreže ispred svih ostalih naslova iz svjetske produkcije i to je fundamentalna odrednica rada po kojoj će se vršiti planiranje programa prikazivanja i u budućnosti.

Ovogodišnji BH kandidat za nagradu Oskar “Ekskurzija” Une Gunjak je krajem oktobra na repertoaru kino dvorana Mreže

Povodom početka redovnih filmskih projekcija u kinima Mreže nezavisnih prikazivača Predsjednik Upravnog odbora Fondacije za kinematografiju Antonio Beus istiće:

„Upravni odbor Fondacije je ponosan na start Mreže neovisnih kino prikazivača. Do konca godine očekujemo dovršetak projekta u segmentu opremanja kina opremom za koncesije i softvera za upravljene sustavom a uskoro raspisujemo i novi natječaj za opremanje kino dvorana u FbiH. Isto tako očekujemo odgovor EU oko opremanja tri dvorane u Sarajevu, Tuzli i Mostaru opremom koja će omogućiti slabovidnim i gluhim osobama užitak filmske projekcije. Ovaj zajednički projekat FBiH, Crne Gore i Hrvatske je težak 2 mil EUR a bit će financiran iz sredstava EU u 85% i ostatak sredstvima Fondacije. Javnosti će uskoro biti objavljeni i rezultati razgovora sa lokalnim zajednicama oko izbora lokacije i lokalnog partnera za izgradnju najmodernijeg filmskog studija za BH i regionalne produkcije.“

Predsjednik UO Fondacije Antonio Beus prilikom svečanog otvorenja kino dvorane u Posušju

Upravni odbor Fondacije za kinematografiju Sarajevo želi sretan početak rada svim Upravnim tijelima i osoblju kino dvorana kao i kolegama iz Mreže nezavisnih kino prikazivača čiji će rad intenzivno podržavati i u narednom filmskom periodu i koristi priliku da se zahvali svim Generalnim medijskim parterima i partnerskim kompanijamama na podrški koju su pružili u promociji i realizaciji projekta Mreže nezavisnih kino prikazivača!

Svi zainteresovani mogu sve informacije oko programa prikazivanja kino dvorana i svim aktivnostima Mreže nezavisnih kino prikazivača mogu pronaći na zvaničom Facebook profilu OVDJE. a oficijelni najavni TV Spot Mreže možete pogledati na zvaničnom you tube kanalu Mreže OVDJE.