„SMRT DJEVOJČICE SA ŽIGICAMA“ JE PRVI REGIONALNI NASLOV NA REPERTOARU KINA MREŽE NEZAVISNIH KINO PRIKAZIVAČA OD 21.SEPTEMBRA

„Smrt djevojčice sa žigicama“ triler poznatog hrvatskog autora Gorana Kulenovića rašen prema literarnom bestseleru Zorana Ferića nakon uspješne regionalne festivalske turneje od 21.septembra kreće sa prikazivanjem u BH kinima, ali ono što je još važnije predstavlja prvi regionalni naslov koji je ujedno i manjinska BH koprodukcija koji će svojim redovnim projekcijama otvorili dio kino dvorana Mreže nezavisnih kino prikazivača u gradovima Federacije BiH.

Kino dvorane u 13 gradova u Federaciji BiH kreću sa redovnim kino projekcijama od 21.septembra

Projekat Fondacije za kinematografiju Sarajevo koji je realizovan uz podršku Vlade Federacije i Ministarstva kulture i sporta Federacije BiH u saradnji sa lokalnim zajednicama u Federaciji BiH poslije samo godinu dana od zaključenja ugovora o podršci po konkursu za ditribuciju i prikazivanje iz prošle godine došao je u fazu pune realizacije sa startom redovnih projekcija u 13 gradova Federacije BiH.

Ekipa filma Smrt Djevojčice sa žigicama na Zagrebačkoj premijeri prošle sedmice

Inače, prošle sedmice, film „Smrt djevojčice sa žigicama“, koji je svoju BH premijeru doživio u okviru Open Air programa 29. Sarajevo Film Festivala otvoren je u Hrvatskim kinima gdje ga je pogledalo preko 5000 ljudi, uz hvalospjeve tamošnje filmske kritike.

Otok Rab, 1992. Na lokalnoj plaži pronađeno je unakaženo tijelo prostitutke Marillene. Istragu vodi lokalni policajac Mungos u saradnji sa svojim dobrim prijateljem Ferom, s kojim dijeli tragičnu tajnu iz djetinjstva. Na otoku na kojem svako svakog zna, niko nije nevin i svi su potencijalni krivci. Ko se krije iza ovog okrutnog zločina?

Naslovne uloge u trileru Gorana Kulenovića nastalom prema romanu Zorana Ferića nose Orzen Grabarić i Goran Navojec

Reditelj filma je kultni hrvatski autor Goran Kulenović, tvorac po mnogima najboljih hrvatskih serija ikad (Bitange i princeze, Crno-bijeli svijet) te filma Pjevajte nešto ljubavno, najgledanijeg hrvatskog filma u kinima 2007. godine. Kulenović je jedan od rijetkih hrvatskih autora kome su svi radovi brzo postali cijenjeni i obožavani od kritike i publike. Zajedno s Ferićem, radio je na scenariju filma a prava zanimljivost adaptacije za sve gledatelje će biti kako film prikazuje brojne bizarnosti i groteske romana. Ulogu Fera, povratnika na Rab, glumi odlični Ozren Grabarić, a Mungosa utjelovljuje Goran Navojec, jedan od najvećih hrvatskih glumaca današnjice.

Živopisnu postavu otoka glume Jelena Lopatić, Iva Babić, Borko Perić, Slavko Juraga, Luka Petrušić, Slavko Sobin, Nikša Butijer, a u filmu se pojavljuju i BH glumci Elma Juković i Admir Šehović. Produkciju potpisuju Ivor Hadžiabdić i Antun Bahat iz Livada produkcije, a Ferićeva ekranizacija romana koji je preveden na nekoliko svjetskih jezika njihov je igrani prvijenac. BH koproducent filma je Mirsad Purivatra putem produkcijske kuće „2006“ a produkcija je podržana od strane Ministarstva kulture i sporta Kantona Sarajevo.

„Smrt djevojčice sa žigicama“ osvježava regionalne žanrovske filmove, jedinstven je, neobičan i svoj te spaja zvučnu postavu poznatu po kvalitetnim i popularnim filmovima, serijama i knjigama a od sutra će ga u sastavu kino dvorana Mreže nezavisnih kino prikazivača u isto vrijeme kada u ostatku velikih BH gradova moći pogledati gledatelji u Gradačcu, Livnu, Posušju, Novom Travniku i Žepču.

Svi zainteresovani ovdje mogu pogledati najavni trailer filma „Smrt Djevojčice sa žigicama“

https://www.youtube.com/watch?v=c5FeujWajXw