PRAZNIK PRAZNINE JASMINA DURAKOVIĆA PRVI BH FILM KOJI PREDVODI REPERTOAR KINA MREŽE NEZAVISNIH KINO PRIKAZIVAČA OD 05.OKTOBRA

Projekat Fondacije za kinematografiju Sarajevo koji je realizovan uz podršku Vlade Federacije i Ministarstva kulture i sporta Federacije BiH u saradnji sa lokalnim zajednicama u Federaciji BiH poslije samo godinu dana od zaključenja ugovora o podršci po konkursu za distribuciju i prikazivanje iz prošle godine došao je u fazu pune realizacije sa startom redovnih projekcija u 13 gradova Federacije BiH u kino dvoranama koje rade uz podršku Udruženja Mreža nezavisnih kino prikazivača 21.septembra sa projekcijama sedam filmskih naslova, kako aktuelne regionalne tako i svjetske produkcije. Projekat se pokazao kao potpuno opravdan pošto je kino dvorane u 13 gradova Federacije BiH u prvoj sedmici redovnih filmskih projekcija od 21. – 27.septembra posjetilo gotovo 6.000 gledatelja koji su očigledno željno isčekivali dugo vremena da u svojim gradovima i svojim kinima pogledaju sve aktuelne BH, regionalne i svjetke filmske naslove.

Kino dvorane Mreže nezavisnih kino prikazivača u prvoj sedmici rada od 21. – 27.septembra posjetilo gotovo 6.000 gledatelja

Prvi BH film čiju je produkciju podržala Fondacija za kinematografiju a koji prema glavnoj odrednici rada kina Mreže nezavisnih kino prikazivača da aktuelni BH  filmski naslovi imaju glavni prioritet u prikazivanju, koji kreće od 05.oktobra sa prikazivanjem u kinima Mreže nezavisnih kino prikazivača je krimić Jasmina Durakovića „Praznik praznine“ Glavne uloge u filmu igraju Senad Bašić i Ena Kurtalić, dok je ovome filmu jednu od posljednjih uloga ostvario veliki bh. glumac Mirsad Tuka.

Haris Burina i Senad Avdić u sceni filma “Praznik Praznine” koji predvodi repertoar kina Mreže od 05.oktobra

“Praznik praznine” je dramski krimić situiran u današnje Sarajevo i priča je o čovjeku koji, preko knjiga koje je pozajmljivao drugima i koje hoće da vrati, bezuspješno traži svoj vlastiti identitet. Te knjige su povod i za seriju tragičnih slučajeva i ubistava.

Svi zainteresovani trailer filma mogu pogledati ovdje:

https://www.youtube.com/watch?v=XusnnlYUDlA

Zanimljivo je da je ovo jedan od prvih krimića ikada snimljenih u bh. filmu. Istovremeno, film je prikaz duboke društvene i moralne krize današnjeg Sarajeva i Bosne i Hercegovine koji mnoge neće ostaviti ravnodušnim. Uz Senada Bašića, Enu Kurtalić i Mirsada Tuku, u filmu igra niz drugih poznatih ovdašnjih i regionalnih glumaca, ali i stvarne ličnosti sarajevske umjetničke scene poput čuvenog vizualnog umjetnika Jusufa Hadžifejzovića.

Ovo je peti dugometražni igrani film Jasmina Durakovića (“Nafaka”, “Sevdah za Karima”, “Ja sam iz Krajine, zemlje kestena”, “The Final Barrier”).

Značajne uloge u filmu ostvarili su: Izudin Bajrović, Tihomir Stanić, Vanesa Glođo, Haris Burina, Slaven Knezović i Nadine Mičić. Nedavno preminuli Mirsad Tuka za ulogu u ovome filmu dobio je i nagradu za najboljeg glumca na Filmskom festivalu u Mostaru. Osim ove, film je dobio Grad Prix na festivalu Avant&Una u Bihaću za najbolji film, kao i nagradu u filmskom festivalu u Puli za najbolje filmove u kategoriji Work in Progess.

Producentice filma su Amira Kudumović i Angelina Albijanić – Duraković. Film je, uz podršku Fondacije za kinematografiju i Ministarstva kulture i sporta KS, nastao u produkciji DEPO-a i UG Scena, dok su koproducenti filma BHRT i Plavi Film/Media Acquisitions (Hrvatska).

Planetarni blockbuster Christophera Nolana “Oppenheimer” jedan je od naslova na repertoaru kina Mreže od 05.oktobra

Od naslova aktuelne svjetske produkcije koji će se u sedmici od 05.oktobra naći na repertoaru kina Mreže nezavisnih kino prikazivača izdvajamo planetarni blockbuster Christophera Nolana „Oppenheimer“, novi nastavak hit horor serijala „The Exorcist: Believer“, filmsku ekranizacije video igre „Gran Turismo“ i novu filmsku ekranizaciju jedne od najpopularnijih animiranih TV serija „Patrolne šape: Moćni“.

Animirani hit “Patrolne šape: Moćni” je prava poslastica za najmlađe gledatelje na repertoaru kina Mreže

Svi zainteresovani mogu sve informacije oko programa prikazivanja kino dvorana i svim aktivnostima Mreže nezavisnih kino prikazivača mogu pronaći na zvaničom Facebook profilu OVDJE. a oficijelni najavni TV Spot Mreže i sve trailere aktuelnih filmskih naslova i naslova u najavi na repertoaru nezavisnih kino prikazivača možete pogledati na zvaničnom you tube kanalu Mreže OVDJE.