NOVI BH FILM “STIGME” ZDENKA JURILJA SVEČANO OTVORIO 24.MEDITERAN FILM FESTIVAL

Direktor Mediteran Film Festivala Tomislav Topić je, tokom svečanosti kojoj je prisustvovao i Predsjednik Upravnog odbora Fondacije za kinematografiju Antonio Beus, a koja već duži niz godina podržava produkciju ovog događaja, s ponosom kazao da na ovogodišnjem festivalu iz programa “Domaćih autora” prikazuju deset filmova, od čega je njih sedam iz Širokog Brijega.

“Najmanje smo mjesto s najvećom produkcijom”, rekao je Topić ponosno predstavljajući ovogodišnji festival. Najavljujući projekciju igranog filma “Stigme” s kojim je večerašnja filmska manifestacija otvorena u tom gradu, je kazao kako se radi o povijesnom trenutku za Široki Brijeg.

“Film je jako kompleksna umjetnost, koja kombinira više elemenata u sebi i ovo je povijesni trenutak za naš grad s obzirom na to da ćemo pogledati prvi igrani film snimljen isključivo od domaćih snaga”, kazao je direktor festivala u Širokom Brijegu.

Dvorana Kina Borak je bila premala da primi sve zainteresovane za projekciju filma Stigme na otvorenju Festivala

Redatelj igranog filma “Stigme” Zdenko Jurilj je naglasio da je film napravljen u gerilskim uslovima, zahvaljujući entuzijazmu njegovih kolega iz produkcijske kuće Kadar, ali i ekipe koju su okupili iz susjednih zemalja.

“To je film atmosfere, čisti je minimalizam. Radnja je švercanje duhana, no temeljna poruka je smisao osvete”, rekao je Jurilj.

Tokom ovogodišnjeg festivala organizatori su složili program od 50 naslova u kojim će publika imati mogućnost da uživa u narednih pet dana. Uz ovaj, festival će se u programu ‘Domaćih autora’ prikazati i naslov “Tihi skitnica”, dokumentarno igrani film o velikom umjetniku Virgiliju Nevjestiću koji je proglašen jednim od najvećih grafičara 20. stoljeća u Francuskoj.U ovom programu biti će prikazane i ‘Zidine’ redatelja Ive Čolaka i Marka Mikulića te dokumentarac o umjetniku Stjepanu Skoki, ‘Kipar iz Graba’, redatelja Tomislava Topića.

U nizu kratkih filmova, iz ovog programa, bit će prikazani i dokumentarci “Brzi” Karmen Obrdalj, “Putevi kave” Mirka Pivčevića, “Noć od srebra i zlata” Zdravka Terkeša, te ‘Sutra je novi dan’ redatelja Tvrtka Bubala. Festival će drugoga dana prikazati i dva animirana filma, ‘Svrha’ Tvrtka Karačića i “Nada” Pere Petrušića.

Publika će u toku 24. MFF imati priliku da pogleda 50 filmskih ostvarenja

Na festivalu će u saradnji s Filmskim centrom Sarajevo bit prikazana i remek djela bh kinematografije, dokumentarni naslovi iz programa “U Fokusu”, te filmovi za djecu u programu “MFF Fora”. Svečana ceremonija dodjele nagrada biti će održana u petak 13. oktobra, dok će festival biti zatvoren u subotu 14. oktobra projekcijom dokumentarnog filma o košarkaškom geniju Draženu Petroviću – “Naš Mali”, redateljice Ivane Guberina.

Podsjećamo, Mediteran Film Festival održava se od 10. do 14. oktobra u Širokom Brijegu. U konkurenciji je deset dugometražnih dokumentaraca koji će se boriti za nagradu MFF “Grand Prix”, te deset kratkometražnih dokumentarnih filmova koji se natječu za MFF “Best Short”.

Najbolji film birat će i publika a taj film čeka nagrada MFF ”Audience Award”. Novost ovu godinu jeste i nagrada ”Best Camera” koju festival dodjeljuje u suradnju s Asosijacijom snimateljica i snimatelja u BiH. Svi zainteresovani sve informacije o ovogodišnjem izdanju Mediteran Film Festivala mogu naći na zvaničnoj web stranici OVDJE.