“BOSANSKI LONAC“ PAVE MARINKOVIĆA PREDVODI REPERTOAR KINA MREŽE NEZAVISNIH KINO PRIKAZIVAČA OD 12. OKTOBRA

Projekat digitalizacije i modernizacije kino dvorana i podrška osnivanju Udruženja Mreža nezavisnih kino prikazivača koje je Fondacije za kinematografiju uz podršku Vlade Federacije i Ministarstva kulture i sporta Federacije BiH u saradnji sa lokalnim zajednicama u Federaciji BiH realizovala u proteklih godinu dana pokazao se kao potpuno opravdan pošto je kino dvorane u 13 gradova Federacije BiH u prve dvije sedmice redovnih filmskih projekcija od 21. septembra do 04.oktobra posjetilo preko 11.000 gledatelja koji su očigledno željno isčekivali dugo vremena da u svojim gradovima i svojim kinima pogledaju sve aktuelne bh, regionalne i svjetske filmske naslove.

Kino dvorane Mreže NKP u prve dvije filmske sedmice primile preko 11.000 gledatelja

BH koprodukcija “Bosanski lonac“ Pave Marinkovića predvodi repertoar kina Mreže nezavisnih kino prikazivača od 12. oktobra 2023. godine. Film je svjetsku premijeru imao na ovogodišnjem 29. Sarajevo Film Festivalu, u sekciji “Open Air“, a glavnu ulogu odigrao je poznati bh. glumac Senad Bašić, široj javnosti poznat po ulozi Faruka Fazlinovića u seriji “Lud, zbunjen, normalan“.

Bašić glumi Faruka Šegu, neuspješnog bosanskog pisca kojem prijeti deportacija iz Austrije ako ne dokaže da je pridonio austrijskom kulturnom životu. Posljednja mu je prilika pozorišna grupa koja može postaviti na scenu njegovu mladenačku dramu. Farukov nevoljni povratak u pozorište natjerat će ga da shvati šta je uistinu važno u životu.

Glavne uloge u filmu Pave Marinkovića “Bosanski Lonac” nose Senad Bažić i Bruna Bebić

Osim Senada Bašića, u “Bosanskom loncu“ glume Bruna Bebić, Goran Grgić, Admir Glamočak, te austrijski glumci Brigit Stöger i glumi Andreas Kiendl. U ostalim ulogama su dobitnik nagrade za najboljeg europskog glumca Zlatko Burić, te Igor Kovač, Dejan Aćimović, Julia Franz Richter, Dražen Kühn, Aleksandar Petrović, Wolfram Berger i mnogi drugi.

Film je nastao uz podršku Fondacije za kinematografiju Sarajevo, HAVC-a, Cine Art Štajerske, Eurimagesa, Film Commissiona Graz, EACEA Medije i HRT-a.

Trailer filma “Bosanski lonac“ možete pogledati ovdje:

https://www.youtube.com/watch?v=GA7A0mCqkzg

Od naslova aktuelne svjetske produkcije koji će se u sedmici od 12. oktobra naći na repertoaru kina Mreže nezavisnih kino prikazivača izdvajamo blockbuster Christophera Nolana “Oppenheimer“, nove nastavke hit horor serijala “The Exorcist: Believer“ i “ The Nun 2“, inspirativnu dramu “Dumb Money“ baziranu prema istinitim događajima, naučnofantastični spektakl “The Creator“, filmsku ekranizacije videoigre “Gran Turismo“ i novu filmsku ekranizaciju jedne od najpopularnijih animiranih TV serija “Patrolne šape: Moćni“.

Gledatelji kino dvorana Mreže između ostalih mogu pogledati planetarni horor hit “The Nun 2”

Svi zainteresovani mogu sve informacije oko programa prikazivanja kino dvorana i svim aktivnostima Mreže nezavisnih kino prikazivača mogu pronaći na zvaničom Facebook profilu OVDJE. a oficijelni najavni TV Spot Mreže i sve trailere aktuelnih filmskih naslova i naslova u najavi na repertoaru nezavisnih kino prikazivača možete pogledati na zvaničnom You Tube kanalu Mreže OVDJE.