OTVOREN POZIV ZA CINELINK WORK IN PROGRESS SARAJEVO FILM FESTIVALA

Fondacija za kinematografiju proslijeđuje svim zainteresovanim autorima poziv industry sekcije SFF za program Work in progress koji je otvoren od danas do 07.jula

Industry sekcija Sarajevo Film Festivala – Cinelink danas je otvorio prijave za program Work in progress. CineLink Work in Progress odabire do 10 projekata u postprodukciji koji će biti predstavljeni isključivo pozvanim međunarodnim prodajnim agentima, vrhunskim programerima festivala, distributerima, predstavnicima javnih fondova i postprodukcijskim kućama tokom Sarajevskog filmskog festivala, 14.-19. Avgusta 2021. Sekcija će biti pažljivo izbalansirana na oba kraja, čime se stvara okruženje koje povećava šansu da se projekti dovrše i na najbolji mogući način odvedu na međunarodno tržište.

Pandemijska situacija drastično je poremetila lanac vrijednosti: desetine visokokvalitetnih filmova u postprodukciji ili rasporedu za snimanje ovog proljeća ili ljeta našli su se u neizvjesnosti. Sa svim našim resursima u rukama vjerujemo da je naša obaveza pomoći im da se završe, promovirati temu i odvesti ih na međunarodno tržište na najbolji mogući način. Potičemo filmaše iz jugoistočne Evrope, sjeverne Afrike, Bliskog istoka i centralne Azije da prijave svoje projekte (kako igrane tako i dokumentarne). Štaviše, projekti koji će biti u prvom talasu ulaska u snimanje, mogu se mogu prijaviti i nakon isteka roka, uz konsultacije sa timom CineLink Work in Progress (wip@sff.ba).

Projekti se takmiče za tri nagrade: Post Republic Award (50.000 €, u naturi), CineLink Iridium Award (20.000 €, u naturi) i Nagradu Turske nacionalne radio televizije TRT (25.000 €, gotovina).

Između mnogih drugih, prethodni projekti sekcije Work in progress uključuju DEATH OF CINEMA AND MY FATHER TOO Danija Rosenberga (CineLink Work in Progress 2018, etiketa u Cannesu 2020), HONEYLAND Tamare Kotevske i Ljubomira Stefanova (Velika nagrada žirija svetske kinematografije: dokumentarni film i svetska kina Posebna nagrada žirija za dokumentarni film, Impact for Change, Sundance 2019, nominacija za Oscara za najbolji dokumentarac, najbolji međunarodni film), GODLESSS Ralitza Petrova (dobitnica Zlatnog leoparda, festival u Locarnu 2016) i niz drugih vrlo uspješnih i višetruko nagrađenih naslova.

Slika: DEATH OF CINEMA AND MY FATHER TOO – Dani Rosenberg (CineLink Work in Progress 2018, Cannes 2020 Label)

Svi zainteresovani autori mogu formular za aplikaciju preuzeti ovdje