RASPORED ODRŽAVANJA FILMSKIH RADIONICA I PROGRAMA REGION I EVROPA – JUNI – JULI 2021.

Fondacija za kinematografiju Sarajevo prenosi svim zaniteresovanim autorima i producentima iz naše zemlje sve informacije oko rasporeda održavanja i prijava za filmske radionice i programe podrške i produkcije u regionu i Evropi u toku mjeseci juna i jula sa detaljima i mogućnostima za prijavu

Tokom juna i početkom jula 2021. godine ističu rokovi za dole navedene radionice, javne pozive i programe. Naglašavamo da će svi zainteresovani na stranici Fondacije moći ubuduće redovno naći sve informacije oko rokova za prijave na festivale te na radionice, natječaje, edukativne i networking programe, forume, pitchinge i sl.

 FEST FILM LAB: Directing Actors for Film  
Vrijeme i mjesto održavanja: 12. – 15. srpnja 2021., online
Rok za prijavu: do popune raspoloživih mjesta
Kontakt: filmlab@fest.pt
Dvodnevna radionica režije glume na filmu, namijenjena redateljima, asistentima redatelja i studentima filma. Radionica je osmišljena za 25 sudionika, a vodi je priznati redatelj Pete Travis (Vantage Point, Endgame, Dredd). Radionica će biti naglašeno interaktivnog karaktera, a fokusirat će se na niz tema vezanih uz rad s glumcima na filmu tijekom faza pretprodukcije i produkcije. Polaznici će dobiti priliku izložiti i probleme s kojima su se susretali u vlastitom radu.
Saznaj više

 FEST FILM LAB: Radionica za direktore fotografije  
Vrijeme i mjesto održavanja: 6. – 9. srpnja 2021., online
Rok za prijavu: do popune raspoloživih mjesta
Kontakt: filmlab@fest.pt
Dvodnevna radionica osmišljena za 25 sudionika, usmjerena na širok spektar tema vezanih uz rad direktora fotografije na filmu. Voditelj radionice jedan je od najzanimljivijih direktora fotografije današnjice, Stuart Dryburgh, poznat po radu s redateljicom Jane Campion kao i stvaranju osebujnog izgleda filmova Piano, Oslikani veo, Tajni život Waltera Mittyja i dr. Radionica će biti naglašeno interaktivnog karaktera, a polaznici će dobiti priliku izložiti i probleme s kojima su se susretali u vlastitom radu. Sudjelovanje se naplaćuje 499 EUR.
Saznaj više

 FEST FILM LAB: Radionica filmske režije  
Vrijeme i mjesto održavanja: 27. – 30. srpnja 2021., online
Rok za prijavu: do popune raspoloživih mjesta
Kontakt: filmlab@fest.pt
Četverodnevna radionica osmišljena je za 25 sudionika a usmjerena je na širok spektar tema vezanih uz režiju i cijeli proces nastajanja filma, čiji je voditelj redatelj Peter Webber (Djevojka s bisernom naušnicom, TV serija Dva metra pod zemljom, dokumentarni film Ten Billion i dr.). Sudjelovanje se naplaćuje 499 EUR.
Saznaj više

 CineKid Script Lab  
Vrijeme i mjesto održavanja: listopad 2021 – travanj 2022. (rezidencije u sklopu Cinekida i Berlinalea; online)
Rok za prijavu: 1. lipnja 2021. (produljeni rok)
Kontakt: professionals@cinekid.nl
Radionica namijenjena scenaristima koji razvijaju projekt dugometražnog igranog, dokumentarnog ili animiranog filma ili epizodni projekt za djecu (4 – 12 godina). Program traje šest mjeseci, karakterizira ga individualizirani pristup svakom projektu, a obuhvaća edukaciju i konzultacije „jedan na jedan“, razvojne radionice, testiranje pred djecom te rad s glumcima. Prijaviti se mogu do dva autora po projektu.
Saznaj više

 STIFF 2021: Poziv za umjetničke radove  
Vrijeme i mjesto održavanja: 4. – 7. studenog 2021.
Rok za prijavu: 10. lipnja 2021.
Kontakt: office@studentfilmfestival.eu
STIFF festival već osmu godinu za redom razvija popratni izložbeni program koji razrađuje i nadopunjuje tematski fokus filmskog programa. S naglaskom na suvremene umjetničke prakse, popratni program STIFF-a okuplja umjetnike iz cijelog svijeta koji svojim radom propituju značajne pojave društvene, političke, ali i intimne svakodnevice. Ovogodišnja tema festivala je Tijelo i stoga će se kroz izložbeni program 8. STIFF-a istraživati društveno relevantni načini interpretacije tijela u suvremenom digitalnom okolišu zasićenom slikom. Festival poziva umjetnike da prijave fotografije, GIF animacije ili video radove te ostale oblike digitalnih radova (video igre, web stranice, aplikacije i slično) koji se bave ili dotiču teme tijela u najširem smislu. Prijaviti se može OVDJE.
Saznaj više

 

 Pulski filmski festival: Pula Meeting Place  
Vrijeme i mjesto održavanja: svibanj – lipanj  2021. (online), 19. – 20. srpnja 2021., Pula (Hrvatska)
Rok za prijavu: 15. lipnja 2021.
Kontakt: alice@pulafilmfestival.hr; julek@compuserve.com
Namijenjen hrvatskim (ko)producentima koji će se po prvi ili drugi put okušati u dugometražnom filmu bilo kojeg roda, novi program Pulskog filmskog festivala donosi filmašima mogućnost da svoj umjetnički projekt predstave izravno profesionalcima. Pod vodstvom stručnjaka koji će ih individualnim pristupom usmjeravati i savjetovati, polaznici će steći praktično znanje o svim ključnim elementima međunarodne koprodukcije.
Prijave se vrše slanjem motivacijskog pisma i kratke biografije, a sam rad održavat će se na daljinu putem digitalnih platformi tijekom svibnja i lipnja, u prilagodljivim terminima u dogovoru s voditeljem programa. Pet odabranih projekata sudjelovat će u daljnjem radu programa na dvodnevnoj koprodukcijskoj radionici 19. i 20. srpnja, tijekom Pulskog filmskog festivala. Tada će se polaznici ujedno i po prvi put susresti s mentorima, stručnjacima iz filmske industrije – priznatim producentima, agentima prodaje, script-doktorima itd.
Saznaj više

 Pulski filmski festival: Filmovi u nastanku  
Vrijeme i mjesto održavanja:  21. srpnja 2021., Pula (Hrvatska)
Rok za prijavu: 15. lipnja 2021.
Kontakt: alice@pulafilmfestival.hr
Predstavnici filmske industrije pozivaju se da prijave projekte u fazi postprodukcije u industrijski program 68. Pulskog filmskog festivala – “Filmovi u nastanku”. Prijave su otvorene za sve projekte unutar kategorije Hrvatskog filma i Manjinske hrvatske koprodukcije Međunarodnog programa.
Program je izmijenjen i dopunjen na način da projekt predstavlja redatelj, producent ili koproducent filma na engleskom jeziku, i to u prvom redu delegatima međunarodnih filmskih festivala, prodajnim agentima i distributerima. Za predstavljanje projekta, predstavnici imaju na raspolaganju 12 minuta tijekom kojih je poželjno, ali neobavezno, prikazati jedan ili više kratkih isječaka iz filma (ukupno trajanje do 5 minuta). Program je natjecateljskog karaktera a o najboljem projektu odlučit će međunarodni ocjenjivački sud, sastavljen od stručnjaka iz područja filmske produkcije i plasmana, koji će dodijeliti vrijedne nagrade. Prijave se zaprimaju putem OBRASCA na strnicama festivala, a otvorene su do 15. lipnja u ponoć. Program će se održati 21. srpnja u Kinu Valli, zatvoren je za publiku i mogu mu prisustvovati samo akreditirani gosti festivala.
Saznaj više

  San Sebastian: Koprodukcijski forum Europe i Latinske Amerike  
Vrijeme i mjesto održavanja: 20. – 22. rujna 2021., San Sebastian (Španjolska)
Rok za prijavu: 15. lipnja 2021.
Kontakt: industryclub@sansebastianfestival.com
Forum namijenjen umrežavanju filmskih profesionalaca iz Europe i Latinske Amerike, koji se odvija tijekom Međunarodnog filmskog festivala u San Sebastianu. Prijaviti se mogu dugometražni projekti u fazi razvoja, koji već imaju osigurano 20% financiranja i koji imaju profesionalnu ili sadržajnu poveznicu s Latinskom Amerikom (producenti, lokacije snimanja, glumci, scenarij).
Saznaj više

 HFS: Filmske radionice za djecu i mladež Kraljevica  
Vrijeme i mjesto održavanja: 19. – 26. srpnja 2021., Kraljevica
Rok za prijavu: 15. lipnja 2021.
Kontakt: Lorena Palošika i Rea Bušić (obrazovni@hfs.hr), Martina Kolarić (martina.kolaric@hfs.hr)
Hrvatski filmski savez u srpnju organizira četiri filmske radionice za djecu i mlade, pod nazivom ‘Od ideje do realizacije’ za igrani, animirani, dokumentarni i eksperimentalni film, koje će se održati u Nacionalnom centru tehničke kulture u Kraljevici. Ljeto u Kraljevici idealna je prilika za djecu i mlade da ljetovanje na moru povežu s učenjem o filmskoj tehnici te se usmjere prema profesionalnom bavljenju filmom. Na radionicama u Kraljevici mogu sudjelovati sva zainteresirana djeca u dobi od 12 do 17 godina, a radionice su podijeljene po dobnim skupinama.
Saznaj više

 Festival kratkometražnog filma u Drami: Pitching Lab/Forum  
Vrijeme i mjesto održavanja: 12. – 18. rujna 2021., Drama (Grčka)
Rok za prijavu: 15. lipnja 2021.
Kontakt: pitching@dramafilmfestival.gr
Filmski festival u Drami organizira radionicu za pitching za kratkometražni igrani ili animirani film do 20 minuta te dokumentarni film do 30 minuta te Pitching Forum, namijenjen predstavljanju projekata potencijalnim financijerima i koproducentima.
Saznaj više

 eQuinoxe: međunarodna scenaristička radionica  
Vrijeme i mjesto održavanja: 15. – 22. listopada 2021. (Njemačka)
Rok za prijavu: 24. lipnja 2021.
Kontakt: info@equinoxe-europe.org 
Radionica za razvoj scenarija i projekata namijenjena scenaristima koji iza sebe imaju barem jedan završeni dugometražni film. Međunarodni žiri izabire osam scenarija koji će sudjelovati na sedmodnevnoj radionici. Prijavljeni scenariji trebaju biti u naprednoj fazi razvoja.
Saznaj više 

 MIA Co-Production Market & Pitching Forum  
Vrijeme i mjesto održavanja: 13. – 17. listopada 2021., Rim (Italija)
Rok za prijavu: 25. lipnja 2021.
Kontakt: coproduction@miamarket.it
Koprodukcijski sajam u sklopu kojeg se će biti izabrano oko 50 projekata iz cijelog svijeta, u kategorijama dugometražnog igranog filma, dokumentarnog filma i televizijske serije.
Saznaj više

 FEST – Pitching Forum  
Vrijeme i mjesto održavanja: 8. – 9. listopada 2021. (Pitching Forum) i 25. – 27. lipnja 2019. (obuka) Espinho (Portugal)
Rok za prijavu: 21. lipnja 2021. (rani rok), 23. srpnja 2021. (redovni rok), 30. srpnja 2021.
Kontakt: pitching@fest.pt
Međunarodna platforma za financiranje i koprodukciju, posvećena razvoju i financiranju filmskih projekata koja se odvija u sklopu 17. izdanja festivala FEST – New Directors / New Films Festival.
Pitching Forum pruža filmskim djelatnicima jedinstvenu priliku da razviju i potom predstave, 5-minutnim pitchingom, svoje projekte najboljim svjetskim producentima, distributerima i investitorima u filmskoj industriji koji su u potrazi za projektima koje će podržati. Projekti će biti podijeljeni u tri kategorije: kratkometražni filmovi u ranoj i kasnoj fazi proizvodnje (do 55 min), dugometražni filmovi (iznad 55 min) u  ranoj fazi proizvodnje i dugometražni filmovi u kasnoj fazi proizvodnje
Saznaj više

 Talents Sarajevo 2021.  
Vrijeme i mjesto održavanja: 13. – 20. kolovoza 2021., Sarajevo
Rok za prijavu: 30. lipnja 2021.
Kontakt: talents_sarajevo@sff.ba
Osnovan u suradnji s Međunarodnim filmskim festivalom u Berlinu i programom Berlinale Talents, program Talents Sarajevo kontinuirano se razvijao i postepeno prerastao u regionalno sjecište za upoznavanje i obuku perspektivnih filmskih radnika. Program je otvoren mladim glumcima, redateljima, scenaristima, producentima, direktorima fotografije i filmskim kritičarima iz Jugoistočne Europe i Južnog Kavkaza. Talents Sarajevo će i ove godine nastaviti pružati podršku regionalnim talentima u njihovom kreativnom i profesionalnom razvoju i uspjehu, kroz niz master-classova, laboratorija za razvoj filmskih projekata, predavanja, diskusija i radionica. Ovogodišnja tema BRAVE problematizira činjenicu da ni svijet filma nije imun na razne oblike nejednakosti, diskriminacije i zloupotrebe moći.
Saznaj više

 MIDPOINT Shorts 2021 – 2022  
Vrijeme i mjesto održavanja: rujan 2021. (uvodna online radionica); 17. – 23. listopada 2021., Prag (Češka); siječanj 2022., Trst (Italija), u sklopu koprodukcijskog foruma When East meets West
Rok za prijavu: 30. lipnja 2021.
Kontakt: sona.morgenthalova@midpoint-institute.eu
Program namijenjen razvoju kratkometražnih igranih filmova. Prijaviti se mogu timovi scenarista i/ili redatelja i producenata koji razvijaju profesionalni ili diplomski film. Program se sastoji od jedne online i dvije rezidencijalne tijekom kojih će polaznici raditi na razvoju scenarija i projekta te steći znanje o promotivnim strategijama u fazi razvoja.
Saznaj više

 Doclisboa Nebulae 21: poziv za projekte  
Vrijeme i mjesto održavanja: 21. – 31. listopada 2021., Lisabon (Portugal) i online
Rok za prijavu: 1. srpnja 2021. godine (30. lipnja u 23:59 po GMT vremenskoj zoni, a 1. srpnja u 00:59 po našoj, CET vremenskoj zoni).
Kontakt: industry@doclisboa.org
Ove godine, uz potporu Hrvatskog audiovizualnog centra, industrijski program Međunarodnog festivala dokumentarnog filma Doclisboa ugošćuje Hrvatsku organizirajući prigodni program sastanaka, prezentacija te pitching sesiju za projekte iz Hrvatske. Program Nebulae ove će se godine održati u hibridnom formatu – uz aktivnosti uživo i online, a sastojati će se od događanja posvećenih umrežavanju domaćih i međunarodnih sudionika, prezentacija, te pitching sesije za hrvatske projekte u razvoju. Pitching će biti prilika da se odabrani projekti u razvoju predstave široj međunarodnoj stručnoj javnosti – festivalskim selektorima, producentima, distributerima i drugim međunarodnim filmskim profesionalcima.
Prije ispunjavanja prijavnice na OVOJ  poveznici, potrebno je pročitati odredbe OVDJE (poveznica za odredbe na engleskom jeziku nalazi se OVDJE).
Saznaj više

  CineKid: Junior Co-production Market  
Vrijeme i mjesto održavanja: 19. – 22. listopada 2021., Amsterdam (Nizozemska)
Rok za prijavu: 1. srpnja 2021.
Kontakt: professionals@cinekid.nl
Koprodukcijski sajam namijenjen spajanju autora inovativnih dječjih filmskih i televizijskih projekata s potencijalnim financijerima, koproducentima i distributerima/prikazivačima. Prijavljeni projekti trebaju imati osigurano 10% financiranja te potvrđenu produkcijsku kuću u zemlji iz koje dolaze.
Saznaj više 

 

 Biennale College Cinema  
Vrijeme i mjesto održavanja: listopad 2021. i prosinac 2021., Venecija (Italija); siječanj 2022. (online)
Rok za prijavu: 1. srpnja 2021.
Kontakt: college-cinema@labiennale.org
Radionica namijenjena razvoju mikrobudžetnih filmskih projekata (s budžetom do 150.000 eura) kojoj je cilj proizvodnja barem četiri dugometražna mikrobudžetna filma. Radionica je otvorena za 9 timova redatelja debitanata (prvi ili drugi film) te producenata, koji iza sebe imaju barem tri audiovizualna djela ili jedan dugometražni film. Cilj je u sklopu radionice završiti do četiri dugometražna igrana filma koji će biti prikazani na 79. Međunarodnom filmskom festivalu u Veneciji.
Saznaj više

 ACE Series Special 2021: radionica razvoja TV projekata  
Vrijeme i mjesto održavanja: 6. – 11. prosinca 2021., Bruxelles (Belgija)
Rok za prijavu: 1. srpnja 2021.
Kontakt: series@ace-producers.com
Radionici za iskusne producente koji žele realizirati TV projekte unutar svoje produkcijske kuće i/ili koji teže usavršiti znanja razvoja i proizvodnje dramskih TV serija za međunarodnu publiku. Za sudjelovanje će biti odabrano 16 producenata s projektima TV serija u razvoju. Radionica je usmjerena na kreativne i financijske aspekte proizvodnje TV serija, ali u okviru programa održavaju se i predavanja o marketingu, razvoju publike, međunarodnim suradnjama i izradi poslovnih strategija kao i tečaj o korisnim alatima za razvoj sadržaja za format dramskih TV serija. Producenti će imati priliku raditi na svojim projektima s osobnim mentorima i kroz umrežavanje s polaznicima radionice.
Saznaj više

 CPH:LAB  
Vrijeme i mjesto održavanja: listopad 2021.- siječanj 2020., online; 28. ožujka – 1. travnja 2022.,Kopenhagen (Danska)
Rok za prijavu: 6. srpnja 2021.
Kontakt: lab@cphdox.dk
Program CPH:LAB nastao je u sklopu Međunarodnog festivala dokumentarnog filma CPH:DOX a svrha mu je razvoj novih talenata i poticanje prekogranične suradnje i dugoročnih profesionalnih odnosa između filmskih profesionalaca koji rade na projektima dokumentarnih filmova. CPH:LAB izabrat će ove godine do 9 projekata i 20 sudionika iz cijelog svijeta, prvenstveno Europe, a pruža im prostor i strukturu za kreativnu, interdisciplinarnu suradnju i razvoj projekata koji istražuju odnos dokumentarnog filma i digitalne tehnologije. Radionica se sastoji od pet faza, od kojih se prve četiri odnose na intenzivnu online obuku, konzultacije s mentorima i pripremu za posljednju fazu, prezentaciju i sastanke jedan-na-jedan s festivalskim programerima, prodajnim agenatima i kreativnim producenatima tijekom CPH:DOX-a u ožujku 2022.
Saznaj više

Preuzeto sa: www.havc.hr, 01.06.2021. ©