ODABRANI ČLANOVI ŽIRIJA ZA VREDNOVANJE FILMSKIH PROJEKATA I SCENARIJA FONDACIJE ZA KINEMATOGRAFIJU ZA 2021.GODINU

Komisija sastavljena od članova Upravog odbora Fondacije za kinematografiju Sarajevo i predstavnika Ministarstva kulture i sporta Federacije BiH napravila je izbor Predsjednika i članova žirija za vrednovanje filmskih projekata i scenarija prema konkursu za 2021.godinu

 

Komisija za provjeru prijava pristiglih na Javni poziv za izbor Predsjednika i članova Žirija za vrednovanje filmskih projekata i scenarija, prispijelih na Konkurs/Natječaj za izbor korisnika sredstava Fondacije za kinematografiju za 2021. godinu, formirana Rješenjem Upravnog odbora Fondacije za kinematografiju 04-3-187/21 od 27.5.2021.godine, u slijedećem sastavu:

 

  1. Antonio Beus, predsjednik
  2. Milan Trivić, član
  3. Goran Lulić , član

 

je održala sastanak dana 11.6.2021. godine u prostorijama Fondacije za kinematografiju u Sarajevu, kojem su prisustvovali svi članovi Komisije.

Tekst  Javnog poziva  za izbor Predsjednika i članova Žirija za vrednovanje filmskih projekata i scenarija, prispijelih na Konkurs/Natječaj za izbor korisnika sredstava Fondacije za kinematografiju za 2021. godinu objavljen je 5.5.2021.godine  na web stranici Fondacije za kinematogafiju  info@fondacijakinematografija.ba .

Na navedeni  Javni poziv UKUPNO JE pristiglo trinaest prijava. Komisija je pristupila otvaranju i pregledu pojedinačnih aplikacija da bi utvrdila njihovu blagovremenost i formalno-pravnu ispravnost.  Razmatranje i bodovanje pristiglih aplikacija vršeno je u skladu sa Poslovnikom o radu Žirija br. 04-3-145/21 od 8.2.2021.godine. Komisija je prilikom izabira kao jedine kriterije koristila ispravnost dostavljene dokumentacije kao i dokazanu stručnost i ekspertizu aplikanata za mjesto u žiriju.

Nakon uvida u sve aplikacije i pregleda dokumentacije te rasprave o istima donešena je Odluka o imenovanju Žirija Fondacije za kinematogafiju u slijedećem sastavu :

Ahmed Imamović, Predsjednik

Nenad Dizdarević, član

Adnan Hasković, član

Tvrtko Milović, član

Anila Gajević, član

Predsjednik ovogodišnjeg žirija za vrednovanje filmskih projekata i scenarija Ahmed Imamović rođen je u Sarajevu 1971.godine gdje je i diplomirao na odsjeku režije Akademije scenskih umjetnosti 2002.godine. Upravo za svoj diplomski film „10 minuta“ dobitnik je nagrade Evropske filmske Akademije za kratkometražni film iste godine a u svojoj bogatoj filmskoj karijeri potpisuje još igrane filmove „Go West“ iz 2005.godine i „Belvedere“ iz 2010.godine.

Nenad Dizdarević je filmski reditelj, scenarist, producent i profesor filma iz Sarajeva, a radio je i kao Dekan Akademije scenskih umjetnosti u Sarajevu. Njegov najznačajniji film, po kritičarima je Magareće godine (1994.), a bio je bosanski kandidat za Oscara 1995. a dobitnik je više međunarodnih nagrada, između kojih i Zlatne palme na festivalu mediteranskog filma u Valenciji. Ostali filmovi: Žena na kamenu (1977.), Gazija (1981.), I to će proći (1985.) i Stanica običnih vozova (1990.).

Adnan Hasković, rođen je 1984. godine u Sarajevu. Studij glume upisao je na ASU 2003. godine, prvo u klasi profesora Izudina Bajrovića, a potom profesora Admira Glamočaka. Prvi profesionalni angažman bio je u Narodnom pozorištu a glumio je i u filmovima bosankohercegovačke produkcije: Fedex, Prva plata, Miješano meso za četiri osobe, Teško je biti fin, Sevdah za Karima, te u serijama Pečat, Lud, zbunjen, normalan, Dva smo svijeta različita. U 2011.godini glumi sa Penelope Cruz u filmu “Venuto al mondo” italijanskog režisera Sergia Castellitta a zatim u SF trileru “Snow piercing” u kojem je radio sa nekim od najpoznatijih filmskih glumaca svijeta – Tildom Swinton, Johnom Hurtom, Chrisom Evansom i Octaviom Spencer.

Tvrtko Milović je novinar školovan u Sarajevu i Kiseljaku. U Zagrebu je diplomirao na Fakultetu političkih znanosti, dok je 2014. magistrirao na sarajevskom Fakultetu političkih nauka. Kao novinar je radio na BHRT-u, Televiziji Sarajevo te FACE TV. Pisao je kolumne i članke i za Glas Amerike. U martu 2018. izabran je za urednika dokumentarnog programa BHT-a, bosanskohercegovačke državne televizije. Autor je dokumentarnog filma “Posljednji Hrvat iz Šekovića”.

Anila Gajević rođena je u Sarajevu 1979. gdje je diplomirala Književnosti naroda BiH na Filozofskom fakultetu. Od 1998. godine radi kao novinar i urednik za kulturu u vodećim bh. medijima kao što su Federalna televizija i “Dnevni avaz” gdje je provela šest posljednjih godina novinarske karijere. Godine 2008. osnovala je „Zonu“, prvu casting i talent agenciju u BiH koja je danas postala respektabilna agencija u jugoistočnoj Evropi i šire. Prestižni časopis „Screen International“ uvrstio ju je prije 5 godina u vodeće lidere u filmskoj industriji (izbor „Future Leaders: Agents“), a ove od 2017. godine je i članica Evropske filmske akademije.

Kompletnu odluku komisije Fondacije za kinnematografiju Sarajevo za izbor članova žirija za vrednovanje filmskih projekata i scenarija za 2021.godinu možete naći i pročitati OVDJE.