TITIANE OSVOJIO ZLATNU PALMU, MURINA OSTVARILA HISTORIJSKI USPJEH ZA HRVATSKU KINEMATOGRAFIJU

Francuski film Titiane u režiji Julije Ducournau nagrađen je Zlatnom palmom na 74. filmskom festivalu u Cannesu koji se održao od 6. do 17. jula 2021. Festival se održao dva mjeseca kasnije od uobičajenog maja, nakon što je propustio 2020. godinu. pandemija COVID. U glavnom takmičenju Odjeljak br. 6 (Finska, Njemačka, Estonija, Rusija) u režiji Juha Kuosmanena nagrađen je Grand Prix Ex Aequo zajedno s A Hero (Iran, Francuska) u režiji Asghara Farhadia.

Film “Murina” Antonete Alamat Kusijanović ostvario je historijski uspjeh osvojivši Camera d’ or (Zlatnu kameru) na filmskom festivalu u Cannesu. Ostvarenje hrvatske rediteljice nagrađeno je priznanjem koje se dodjeljuje jednom od debitantskih ostvarenja iz bilo kojeg festivalskog programa. Žirijem je predsjedala francuska glumica Melanie Thierry, a rediteljica nije prisustvovala uručenju nagrade jer je dan uoči proglašenja dobila dijete. Nagradu je umjesto nje preuzeo koscenarist filma Frank Graziano. “Murina” donosi priču o porodičnoj drami u kojoj se tinejdžerica pobuni protiv oca u arkadijskom ambijentu turističkog otoka, navodi se u sinopsisu filma.

Ovo predstavlja historijski uspjeh za Hrvatsku, jer je ovo prvi put da je neki hrvatski film uvršten u program “15 dana autora”. Thierry je prokomentarisala kako je žiri odlučio nagraditi veoma snažan film, kao i da su odluku donijeli bez ikakvog premišljanja.

Međunarodni FIPRESCI kritičari dodijelili su svoju glavnu nagradu za najbolji film u glavnoj konkurenciji Drive My Car (Japan) u režiji Ryusukea Hamaguchija

Festival je zatvoren najavom da se 75. izdanje treba održati od 10. do 21. maja 2022. godine.

Kompletan spisak nagrađenih filmova na 74 Cannes Film Festivala možete naći na zvaničnoj web stranici Cannes Film Festivala.