PRVE REAKCIJE NA „NEBESA“ SRĐANA DRAGOJEVIĆA U SVJETSKIM MEDIJIMA

Nakon svjetske premijere na Locarno Film Festivalu, novi film Srđana Dragojevića privukao je veliku pažnju mnogobrojnih web stranica i portala specijalizovanim za sedmu umjetnost. Tekstove o „Nebesima“ i intervjue sa rediteljem objavili su „Variety“, „Sineuropa“ i drugi a u tekstu koji slijedi izdvajamo neke od najzanimljivijih zaključaka filmskih kritičara i novinara koji su pogledali Dragojevićev film.

Leo Baraklou iz „Variety“ je sa Dragojevićem uradio opsežan intervju, u uvodnom dijelu teksta ističući da je reditelj, kroz tri priče o čudima, na satiričan način prikazao život u Istočnoj Evropi, te da je „prizvao grotesknu viziju bivših komunističkih zemalja nakon njihovog pomjeranja ka kapitalizmu“. Na sajtu „ICS film“, Dragojevićeva nova režija se poredi sa režijama Pjera Paola Pazolinija, konkretno sa njegovom „Trilogijom života“ koju sačinjavaju omnibus-filmovi „Dekameron“, „Kanterberijske priče“ i „Cvijet 1001 noći“. U ovom tekstu se ističe: „Postkomunističko okruženje daje tačan politički podtekst svim pričama, s tim da za uživanje u filmu nije potrebno mnogo predznanja o novijoj istočnoevropskoj istoriji – Dragojevićevo brzo i beskompromisno pripovjedanje odlučno zabavlja gledatelja. Ovaj vrhunski sklopljen triptih ima potencijala za uspješno prikazivanje na filmskim festivalima širom sveta, kao i u kinima u regionu i Evropi i svijetu.“

Stranica „Le Temps“ naziva Dragojevića „gospodarom srpske komedije“, posebno pohvalivši prvi segment filma. Monika Delgado na stranici „Das ist film“ zaključuje da Dragojević u potpunosti predan crnoj komediji, te da „pruža snažnu i britku političku osudu.“ Vladan Petković je na stranici „Cineuropa“ film pohvalio slijedećim riječima: „Kao što je uvijek slučaj kod Dragojevića, likovi su prije svega arhetipovi, karikature ili metafore. Uprkos tome, visok kvalitet izrade, talenat i nadahnuće čine da ovaj film bude izuzetno privlačan za gledanje“.

Film „Nebesa“ je crna komedija ispričana kroz tri priče koje se proteže tokom tri decenije (1993, 2001, 2026) i istražuje uticaj čuda na savremeno društvo „Nebesa“ su 5. avgusta 2021. godine imala svjetsku premijeru  u „Glavnom takmičarskom programu“ („Concorso Internazionale”) Locarno Film Festivala. Film su producirali Biljana Prvanović i Srđan Dragojević (produkcijska kuća Delirium), uz podršku Filmskog centra Srbije a manjinsku BH koprodukciju je radila produkcija Novi film na čelu sa Srđanom Šarencom. Film „Nebesa“ bi u BH kino distribuciju trebao krenuti u novembru ove godine a ostaje da se vidi da li će prije toga imati neku Festivalsku premijeru u našoj zemlji.

Preuzeto: www.fcs.rs ©, autor teksta Đorđe Bajić