FILMSKI CENTAR CRNE GORE PODRŽAO „VIDRU“ I „PRAZNIK RADA“

Nedavno je objavljena odluka Filmskog Centra Crne Gore koji je po konkursu iz 2021. godine podijelio je 798.000 EUR grantova za produkciju igranih filmova, produkcijskih filmova, manjinskih koprodukcija, animiranih filmova i dokumentarnih filmova.

Na konkursu su sjajno ocjenjeni i podržani novi filmski projekti velikih BH autora Srđana Vuletića i Pjera Žalice. Nakon što je naredno filmsko ostvarenje Srđana Vuletića „Vidra“ koje radi za producentsku kuću Artikulacija film podržano je od strane Filmskog Centra Crne Gore za iznosom od 215.000 EUR, na konkursu Fondacije za kinematografije Sarajevo za 2021.godinu projekat je podržan u kategoriji manjinske koprodukcije sa iznosom od 30.000 KM kroz BH koproducentsku kuću Realstage.

„Vidra“, što je još uvijek radni naslov, je projekat rađen po kratkoj priči „Dolina spomenika“ pisca Stefana Boškovića koji potpisuje i scenario. Film malo odlazi od svog izvornog materijala i postaje priča o samoprihvatanju, o potrebi da u jednom trenutku uzmete sudbinu svog života u svoje ruke. Sve ovo iz vizure mlade djevojke Hane koja se bori da prihvati bolnu istinu o smrti oca kroz priču koja barata najuniverzalnijim mogućim temama – ljubavi i smrti.

Film je dobio podršku Filmskog Centra Crne gore za razvoj projekta i scenarija a ove godine odabran je za program”L’Atelier”, platformu Kanskog filmskog festivala koja svake godine izabere 15 reditelja koji dolaze iz svih dijelova svijeta, a čiji se projekti smatraju naročito važnim za međunarodno tržište. Podsjetimo da je za projekat „Vidra“, ove godine, na “When East Meets West” forumu održanom u okviru Filmskog festivala u Trstu, dodijeljena nagrada “Cannes Producers Network” crnogorskom timu koji su činili reditelj Srđan Vuletić, producent Ivan Đurović i scenarista Stefan Bošković. Predstavljanjem projekta, tim je ujedno dobio i priznanje za najbolji pitch, u konkurenciji 22 selektovana projekta.

Pjer Žalica je sa svojim novim filmskim projektom „Praznik rada“ osvojio najveću podršku filmskog Centra Crne gore u kategoriji manjinskih koprodukcija sa iznosom od 45.000 EUR. Koprodukciju projekta udruženja za promociju umjestnosti i kulture FORUM koji je pobjedio na konkursu Fondacije za kinematografiju Sarajevo 2018.godine i podržan sa iznosom od 480.000 KM putem, za Crnu Goru radi Aba film.

„Praznik rada“ je savremena priča, događa se sadašnjem periodu u Sarajevu, na Bjelavama, u mahali u kojoj se Žalica rodio i proveo djetinjstvo. Priča govori o sudaru kolektiva i pojedinca, intimnoj porodičnoj tragediji unutar razdragane mahale koji želi da slavi i zabavlja se. Film ima znatan komički potencijal, ali i težinu i vrti se oko premise da se ne možemo kao društvo pomjeriti naprijed od težine sidra zaglavljenog u glib naše teške prošlosti.

Prema riječima samog autora u filmu će igrati većinom glumci iz BiH, ali i iz Crne Gore, Hrvatske, Srbije, i Makedonije. Produkcija filma je više puta pomjerena radi aktuelne pandemije Corona Virusa ali očigledno je da se nakon nove podrške može uskoro očekivati početak snimanja četvrtog igranog filma Pjera Žalice.