VEČERAS POČINJE 27.SARAJEVO FILM FESTIVAL

Danas 13,avgusta počinje 27. Sarajevo Film Festival, koji će biti otvoren premijerama dva bh. filma: DESET U POLA Danisa Tanovića i omnibusom PISMA S KRAJEVA SVIJETA filmskog kolektiva Bistrik7, međunarodne grupe reditelja prve generacije na sarajevskoj film.factory kultnog reditelja Béle Tarra.

Festival će prvi put biti otvoren na svim lokacijama – zbog smanjenih kapaciteta kina uslijed pandemije, povećan je broj lokacija da bi što više onih koji žele mogli pogledati filmove. Film Danisa Tanovića sutra će biti prikazan na čak 14 lokacija.

Film „Deset u pola“ će na otvaranju Festivala biti prikazan u Narodnom pozorištu, u Ljetnom kinu Coca-Cola, u Ljetnom kinu “Safet Zajko”, u Dječijoj kući Novo Sarajevo, u kinu na Ilidži te na dvije nove festivalske lokacije: u Cineplexxu Sarajevo gdje će biti prikazan u nekoliko sala, uključujući i jednu dodatnu i u Ljetnom kinu Stari grad. Svjetskom premijerom ovog filma počinju i projekcije Sarajevo Film Festivala u Mostaru – u Ljetnom kinu Cineplexx Plaza Mostar. Film se prikazuje u sklopu Open Air programa Sarajevo Film Festivala. Omnibus „Pisma s krajeva svijeta“ svjetsku premijeru će imati u Ljetnom kinu Vatrogasac, u sklopu programa Specijalne projekcije.

Prije početka projekcija na svečanoj ceremoniji otvorenja u Narodnom pozorištu Sarajevo bit će dodijeljeno Počasno Srce Sarajeva Wimu Wendersu, jednoj od centralnoj ličnosti svjetske kinematografije, kultnom njemačkom reditelju i kreatoru klasika „Pariz, Teksas“, „Nebo nad Berlinom“, „Do kraja Svijeta“ i „Buena Vista Social Club“.

Ove godine Sarajevo film Festival će u devet dana održavanja ponuditi publici iz Sarajeva, BiH, regiona i svijeta kao i filmskim profesionalcima iz svih segmenata industrije oko 230 filmova iz 65 zemalja svijeta podjeljenih na čak 15 programa za sve kategorije ljubitelja sedme umjetnosti.

27. Sarajevo Film Festival je COVID-siguran događaj koji će se održati u skladu sa mišljenjem Ministarstva zdravstva Kantona Sarajevo i prema mjerama i uputama koje je za održavanje Sarajevo Film Festivala izdao Zavod za javno zdravstvo Kantona Sarajevo. Za pristup lokacijama i praćenje Sarajevo Film Festivala pratite COVID-sigurni protokol. Više informacija OVDJE.

Industrijski segment Sarajevo film Festivala Cinelink ove godine nudi filmskim profesionalcima iz cijelog svijeta zaista vrlo bogat sadržaj događaja i aktivnosti.

Pored koprodukcijskog marketa tu su programi CineLink Drama, Work in Progress, Docu Rough Cut Boutique, Docu Talents for the East, Avant Premieres Series i Cinelink Talks gdje svi autori, producenti i filmski profesionalci mogu pronaći svoje uske interese. Svi zainteresovani sve informacije oko programa Cinelinka mogu pronaći OVDJE.

Ovogodišnji program BH FILM, u svom šesnaestom izdanju, u sklopu 27. Sarajevo Film Festivala donosi 52 naslova. Ove godine u sklopu programa bit će prikazano: 7 dugometražnih igranih i 12 dugometražnih dokumentarnih filmova, 2 omnibusa, 17 kratkih igranih i dokumentarnih filmova i 14 studentskih filmova. Ovogodišnji program će ukupno predstaviti 33 svjetske i 3 međunarodne premijere.

Za sve one koji nisu u Sarajevu u vrijeme održavanja 27. Sarajevo Film Festivala ili žele uživati u kućnoj atmosferi, SFF je omogućino većinu filmova iz svog programa i za online gledanje.

Na online platformi OnDemand, od 13. do 29. augusta, publika ima priliku pogledati u najnovije filmove iz domaće, regionalne i svjetske produkcije i na taj način osjetiti dio festivalske atmosfere.

Svi filmovi Festivala će biti dostupni online na području Bosne i Hercegovine, Srbije, Hrvatske, Crne Gore, Sjeverne Makedonije, Slovenije i Kosova. Dostupnost filmova u zemlji iz koje pristupate platformi provjerite na stranici SFF-a ili na OnDemandu.

Filmovi će na OnDemandu biti dostupni za gledanje pola sata nakon početka projekcije u kinu. TeenArena i Dječiji program Sarajevo Film Festivala ove su godine dostupni isključivo putem spomenute online platforme.