OTVOREN POZIV ALPE ADRIA CINEMA FESTIVALA U TRSTU

Filmski festival u Trstu, koji slavi 32. godinu, sada je najširi i najbolje strukturirani talijanski festival posvećen isključivo kinematografiji srednje i istočne Evrope. Renomirani međunarodni ugled Festivala prvenstveno je posljedica intrigantnog koncepta koji gleda prema sve opsežnijim i novim područjima interesa, ali i zahvaljujući pravovremenoj pažnji posvećenoj programmingu naslova u konkureciji. Festival je prilika da se upoznaju autori, talenti i filmski profesionalci sa ogromnog geografskog područja, te da se slobodno razgovara sa kritičarima, stručnjacima i profesionalcima.

Trenutno festival nudi širok i raznolik program, koji se sastoji od prosječno stotinu naslova iz zemalja centralne i istočne Evrope, što pomaže brz rast domaćih i međunarodnih premijera igranih, kratkih i dokumentarnih filmova te ima poseban program posvećen umjetnosti i muzici, „Umetnost i zvuk“; izložbeni prostor posvećen novim bioskopskim perspektivama, „S tupih ekrana“; te fokus posvećen ženama evropskim filmskim stvaraocima, „Divlje ruže“.

Alpe Adria Cinema Festival svake godine prikazuje repertoar filmova iz centralne i istočne Evrope, ima susrete s gostima festivala, međunarodni koprodukcijski forum, majstorske tečajeve, izložbe fotografija, VR program te prateće sadržaje a sve u gradu koji ima oduvijek je bio kapija ka Istoku, privilegovana opservatorija uz more gdje se susreće sa Zapadom.

Rok za prijave svih filmova za filmski Festival u Trstu je 30.septembar. Svi zainteresovani autori i producenti iz BiH mogu izvršiti svoju prijavu putem linka:

https://vp.eventival.com/TRIESTE/2022