PRIJAVITE SE ZA ZAGREB FILM FESTIVAL DO 27.SEPTEMBRA

Zagreb Film Festival jedna je od centralnih i najposjećenijih kulturnih manifestacija te najveći međunarodni filmski festival u Hrvatskoj. Održava se tokom novembra u Zagrebu te publici predstavlja najbolje od recentne nezavisne međunarodne i hrvatske filmske produkcije. Od svojih početaka ZFF je usmjeren ka otkrivanju i promociji savremenog nezavisnog filma i debitantskih radova redatelj/ica iz cijelog svijeta. Nudeći tokom dvije decenije festivalsku, a kasnije i distribucijsku platformu, te prikazujući ostvarenja koja često mimoilaze repertoare multipleks dvorana, festival je odigrao ključnu ulogu u odgajanju generacija publike koja uživa u filmskoj umjetnosti.

ZFF je od samog početka programski usmjeren predstavljanju i promociji debitantskih filmova i novih autora. U glavnom festivalskom programu dosad su se natjecali reditelji poput Antona Corbijna, Stevea McQueena, Radua Judea, Xaviera Dolana, Andreja Zvjaginceva i Sophije Coppole.

Da bi bio primljen u razmatranje za međunarodnu konkurenciju,  film mora biti prvi ili drugi dugometražni film redatelja produciran u 2020. ili 2021. godini te mora biti duži od 70 minuta. U slučaju da je odabran u program, film može biti prikazan isključivo na DCP formatu. Prvim  i  drugim  redateljskim  filmom  smatra  se  prvi  ili  drugi  film  redatelja  namijenjen  za kino prikazivanje. Svi filmovi iz takmičarskog programa, do početka Zagreb Film Festivala ne smiju biti javno prikazani na teritoriji Republike Hrvatske.

Međunarodni žiri za međunarodni dugometražni takmičarski program sastavljen je od najmanje tri filmska profesionalca i dodijelit će nagradu Zlatna  kolica  za  najbolji  dugometražni  igrani  film.  Uz  nagradu,  redatelju/redateljici  najboljeg dugometražnog igranog filma bit će uručena i novčana nagrada.

Sve informacije oko podnošenja prijave filma na ZFF možete pronaći OVDJE.