FRANCUSKA DRAMA O POBAČAJU “HAPPENING” POBJEDNIK 78.BIENNALEA

Film o francuskoj studentkinji koja se suočila s neželjenom trudnoćom bio je jednoglasan izbor prestižnog žirija u kojem su bili nedavni dobitnici Oscara Bong Joon Ho i Chloé Zhao. Ove godine konkurencija je bila snažna, uključujući dobro prihvaćene filmove poput “The Power of Dog” Jane Campion, “Parallel Mothers” Pedra Almodovara, “The lost Daughter” Maggie Gyllenhaal i “The Hand of God”. Za nagradu se borio 21 film, i to čini obećavajući rani pokazatelj mogućih kandidata za Oscara.

Diwan je šesta žena koja je režirala dobitnika Zlatnog lava. Ostale su Chloé Zhao (“Nomadland”), Margarethe Von Trotta (“Marianne & Juliane”), Agnès Varda (“Vagabond”), Mira Nair (“Monsoon Wedding“) i Sofia Coppola (“Somewhere”).

Sorrentinov “The Hand of God”, zasnovan na formirajućoj ličnoj tragediji, odnio je Srebro, dok je Jane Campion osvojila Srebrnog lava za najbolju režiju za svoju epopeju “The Power of Dog”. Ovo joj je drugi put da je osvojila drugoplasiranu nagradu u Veneciji. Njen prvi film bio je 1990. godine za film „Angel at my Table“, biografski film o Janet Frame.

Penélope Cruz osvojila je Volpi Cup za najbolju glumicu za svoju ulogu nove majke u novom filmu Pedra Almodovara “Parallel Mothers” i tom prilikom zahvalila se svom omiljenom reditelj i čestom saradniku na tome što je svaki dan potiće u potrazi za istinom.

Maggie Gyllenhaal osvojila je nagradu za najbolji scenarij za svoju adaptaciju romana Elene Ferrante iz 2008. “The Lost Daughter”, koji je ujedno i njen prvi scenario i rediteljsko ostvarenje. Gyllenhaal je tom prilikom istakla da je njen film “Talijanski u kostima” iako je snimljen u Grčkoj i na engleskom jeziku.

Kompletan spisak nagrada na 78.Međunarodnom filmskom festivalu u Veneciji možete pronaći OVDJE.