„QUO VADIS, AIDA“ NOMINOVAN ZA EVROPSKU UNIVERZITETSKU NAGRADU

Inspirisana uspješnim i strastveno vođenim modelom u Québecu, Prix collégial du cinéma québécois (PCCQ), Filmfest Hamburg i Evropska filmska akademija (EFA) pokrenuli su 2016. Evropsku univerzitetsku filmsku nagradu (EUFA) – koju predstavljaju i za koju glasaju evropski studenti . Cilj ove inicijative je uključiti mlađu publiku, širiti “evropsku ideju” i prenijeti duh evropske kinematografije na publiku studenata. Program također podržava širenje filma, filmsko obrazovanje i kulturu raspravljanja. Godine 2019. postala je službena kategorija Europskih filmskih nagrada.

Ove godine u konkurenciji za osvajanje ove prestižne nagrade našao se i jedan od najnagrađivanijih BH filmova „Qou vadis, Aida?“, već nominovan za Oskara i BAFTU koji je također u široj konkurenciji za najbolji dugometražni film Evropske filmske Akademije. Pored našeg trofejnog ostvarenja iz regiona južnog Balkana našao se i film „Jabuke“ grčkog autora Christosa Nikoua  koji je rađen u koprodukciji sa Poljskom i Slovenijom.

Nominovani filmovi će se pogledati i o njima će se raspravljati na 26 univerziteta u 26 zemalja, a svaka institucija će odabrati svoj omiljeni film. Početkom decembra, jedan predstavnik studenata sa svakog univerziteta prisustvovat će trodnevnom digitalnom sastanku na kojem će se odlučiti o ukupnom pobjedniku. Pobjednik će tada biti proglašen 8. decembra 2021. godine, neposredno prije ovogodišnje ceremonije dodjele Evropskih filmskih nagrada koja će se održati 11. decembra 2021. godine u Berlinu. „Qou Vadis, Aida?“ u decembru može očekivati nove velike uspjehe za BH kinematografiju tokom decembra.

Kompletnu listu naslova nominovanih za Evropsku univerzitetsku nagradu 2021.godine možete naći OVDJE.