U NOVOJ GODINI PRVI SASTANAK SA HAVC-om

U skladu sa odrednicama Upravnog odbora Fondacije za kinematografiju Sarajevo prema proširivanju i pojačavanju veza sa sličnim organizacijama ili institucijama iz regiona Predsjednik Antonio Beus danas je započeo novu radnu godinu sa izuzetno produktivnim i uspješnim sastankom sa upraviteljem Hrvatskog audiovizualnog centra Christopherom Marcichem u Zagrebu.

U otvorenom i konstruktivnom razgovoru Beus i Marcich su razmjenili iskustva svih poduzetih aktivnosti koje su institucije na čijem su čelu realizovale u protekloj godini  te prošli sve mogućnosti zajedničke suradnje na projektima i aktivnostima u narednom periodu.

U proteklih godinu dana Fondacija za kinematografiju Sarajevo i HAVC ostvarili su puno bližu i konkretniju saradnju kako u odlučnosti ka zajedničkom nastupu prema evropskim filmskim fondovima tako i u razmjeni informacija i vijesti koje se tiču projekata i koprodukcija BH i hrvatske kinematografije.

Istaknuto je kako je obostrano otvorena podrška manjiskim koprodukcijama iz obije zemlje bila vrlo uspješna u proteklih godinu dana, kako autorima iz BiH tako i autorima u Hrvatske. Veza koja traje već dugi niz godina treba se produbiti i učvrstiti i omogućiti nesmetan preliv filmskih profesionalaca i sredstava kako bi se na taj način pomoglo obijema kinematografijama.

Svakako da je nezaobilazna bila i situacija u kompletnoj filmskoj industriji za vrijeme pandemije Corona virusa i aktivnostima koje su obije institucije poduzele kako bi ovaj izuzetno težak period na najbolji mogući način učinile lakšim svim autorima i korisnicima usluga.

Inače, u proteklih 10 godina gospoda Beus i Marcich su vrlo uspješno surađivali na raznim projektima zaštite autorskog prava i naplate kolektivnh prava u domenu filmske industrije pa je ovo samo logičan nastavak i proširenje te suradnje.